Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Vegan brownies (vrij van geraffineerde suikers)

IMG_1846

Dit is eigenlijk geen nieuw recept, maar zo’n ‘golden oldie’ die ik even een opknapbeurt heb gegeven. Ik heb heel veel leuke en goede recepten op de blog die misschien niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen. Dit kan zijn omdat ik ze in een ver verleden heb gepubliceerd toen mijn blog nog niet druk bezocht werd waardoor ze nu ondergesneeuwd zijn door nieuwere en meer populaire recepten. Het kan ook voorkomen dat de foto’s niet helemaal je-van-het zijn, waardoor mensen eerder weg klikken en iets anders gaan zoeken. Over deze bijzondere vegan brownies zonder geraffineerde suikers hoefde ik mij echter niet druk te maken dat het een “ondergesneeuwd” recept was, want deze staat bijna wekelijks in mijn top 10 van meest populaire berichten. Maar iets dat zo vaak bekeken wordt op mijn blog moest naar mijn idee ook een facelift krijgen.

IMG_1825

Het leuke aan bloggen is dat je soms oud materiaal opnieuw kunt bloggen, waarschijnlijk dat ze het in de tijdschriftenwereld ook regelmatig doen. Steek het in een net iets anders uitziend jasje en klaar is Kees. Nieuwe brownies, oude brownies, wat maakt het uit? Deze brownie is oprecht verrukkelijk en niemand zal het proeven dat er geen geraffineerde suikers in zit en ook nog eens vegan is. Suikervrij is trouwens iets dat bijna niet bestaat in de zoete keuken. Wanneer men spreekt van suikervrij in zoete gerechten wordt er altijd wel gebruik gemaakt van suikervervangers. Als je geluk hebt kom je met vers fruit een heel eind. Fruit bevat van nature namelijk veel suiker en is ook ongeraffineerd, maar het zijn altijd suikers die iets zoet maken 😉

IMG_1830

Deze bijzondere brownies maakt ik ooit met honing, maar schreef in het recept op aanraden van mijn vriendin Wendy van Blij Zonder Suiker dat je het moest maken met palmsuiker. Vandaag is de dag geweest dat ik de brownies opnieuw maakte, maar dan met kokosbloesemsuiker of kokospalmsuiker (wow, een hele mond vol). Ik heb de hoeveelheid suiker ook verminderd, want met minder suiker smaakt het vaak nog steeds net zo lekker. Daarnaast heb ik nog wat crunch toegevoegd in de vorm van pecannoten. Zijn jullie klaar voor schuldvrij genieten (want vegan zijn is voor één diervriendelijke wereld) waarbij je ook jouw bloedsuikerspiegel een beetje tegemoet komt?

IMG_1840
Vegan brownies (vrij van geraffineerde suiker)
Ingrediënten
  • 250 gr bloem
  • 275 gr kokospalmsuiker of palmsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1/3 tl zout
  • 250 ml water
  • 1 vanillestokje
  • 65 gr cacaopoeder
  • 250 ml zonnebloem olie
  • 1 handjevol pecannoten, verkruimeld
  • optioneel: (suikervrije) pure chocolade in kleine stukjes
Bereiding
  1. Vet een vierkante ovenschaal (20×20 cm) in met wat olie en leg er een vel bakpapier in om de brownie er na het bakken en afkoelen makkelijk uit te tillen. Verwarm de oven vervolgens voor op 160 °C hetelucht (180 °C electrische oven).
  2. Meng in een kom de bloem, maïzena, suiker, bakpoeder en zout door elkaar met een garde, zodat er geen klontjes in zitten.
  3. Doe in een maatbeker het water en voeg de cacao en het merg van het vanillestokje toe. Roer ook dit met een garde tot een chocoladepasta. Voeg vervolgens de olie toe en roer weer met een garde tot een glad geheel.
  4. Doe het chocolademengsel bij de droge ingredienten en roer alles met een spatel tot een soepel en glad beslag. Zorg dat alle droge ingrediënten “opgelost” zijn.
  5. Giet het beslag in de vorm en verdeel de verkruimelde pecannoten en eventueel de chocoladestukjes over het beslag.
  6. Bak de brownies in ongeveer 35-40 minuten gaar. Laat de brownie volledig afkoelen, alvorens je deze uit de vorm haalt en aansnijdt.

De brownie is vanwege de afwezigheid van boter niet heel fudgy, maar wel ontzettend zacht en smelt-in-je-mond lekker. Hij is ook kruimeliger dan je misschien van een brownie gewend bent, vanwege de afwezigheid van eieren.

Kies een keertje voor bewust zonder er in smaak op achteruit te gaan.

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

46 Reacties

  • Hoi,

    Ik wil de brownies graag maken met honing ipv oersuiker.
    Hoeveel honing moet ik dan gebruiken??

    Vr. groet,
    Car

    Reageer
    • Ik heb destijds op gevoel honing toegevoegd, ik denk zo’n 300ml. Echter is de smaak van honing dan zeer aanwezig, dus vandaar dat ik als advies geef om een andere suikervervanger te gebruiken zoals oer- of palmsuiker.

      Reageer
  • Pingback: Bijzondere brownies | Cakeje Van Eigen Deeg
    • Hoe kwam de brownie eruit? Bij mij nig heel zacht..heb tijd verlengd maar nog steeds drijft het..of stolt het weer?

      Reageer
      • Daar heb ik bij deze brownies nog nooit last van gehad. Wellicht dat jouw oven een hogere temperatuur nodig heeft. Een brownie mag in het midden altijd een beetje een wiebeltje hebben, maar drijven lijkt mij niet goed. Ik ben benieuwd wat er nog van geworden is.

        Reageer
  • Om aan alle allergieën te voldoen bij een aankomende verjaardag wil ik weten hoe ik dit recept ook nog glutenvrij kan maken? Is de 1e keer voor mij.
    Kan ik dan alleen de bloem vervangen in glutenvrije bloem om moet ik dan nog andere dingen aanpassen

    Reageer
  • Het ruikt al lekker. Met banaan en ei vervanger werd mijn brownie heel compact. Ben benieuwd of deze luchtig blijft. In plaats van maizena heb ik aardappelzetmeel gebruikt en omdat we met zijn zessen zijn heb ik alles verdubbeld.

    Reageer
  • Als je de suiker vervangt door agavesiroop moet je er dan ook minder water bij doen?

    Reageer
    • Klopt, omdat je een vocht toevoegt. Op het internet vind je hier allerlei tips voor. Het is voor mij alweer zo lang geleden dat ik deze heb gebakken, dat ik niet durf te zeggen wat de exacte verhoudingen zijn. Mijn advies om het even te googlen. Succes!

      Reageer
  • Wow! Heb ze net gemaakt, heeeerlijk! Misschien wel lekkerste brownies ever. Waren perfect, luchtig maar vochtig genoeg. Heb het wel met olijfolie gedaan en vanillestokje gebruikt ipv aroma. Super recept! X

    Reageer
  • Kan je de zonnebloem olie ook vervangen door kokosolie? En agavesiroop (hoeveel) gebruiken om te zoeten?

    Reageer
    • Zelf heb ik te weinig ervaring met kokosolie om dat te durven zeggen. Mijn advies zou dan zijn om een ander recept te zoeken.

      Reageer
  • Hoi Lian, wat een heerlijk recept lijkt me dit…mmm brownies. Bedankt er voor. Was net op zoek naar een recept zonder gewone suiker. Wil mijn tante nl verrassen op haar verjaardag met een baksel zonder suiker.(diabeet) ik zie dat er 350 gr palmsuiker in gaat. Is dat niet ontzettend veel?
    Eigenlijk is palmsuiker toch niet echt suikervrij? Wel beter dan gewone suiker. Had te maken met G.I. die minder is dan gewone suiker. Zoiets hé?
    Zelf heb ik een glutenvrij/lactosevrij dieet dus de brownies gaan er zeker komen met glutenvrij meel…
    Weet jij toevallig een vervanger voor bastongekoeken ivm glutenvrij?
    Groetjes en bedankt alvast.

    Reageer
    • Hoi,

      Als voornamelijk zoete blogger kan ik niet op al jouw vragen antwoord geven. Palmsuiker is geen geraffineerde suiker en daarom zeggen ze dat dat beter is. Echt suikervrij in baksels kan haast niet. Suikers zullen of van fruit of van suikervervangers moeten komen.

      Voor een vervanger van bastogne koeken zou ik je toch willen doorsturen naar Google of iemand met meer expertise op dit gebied.

      Veel succes gewenst

      Reageer
  • Leuk dat je dit recept even reboot. Ik zou het voor verschillende recepten ook moeten doen, maar ik vind het stiekem veel leuker om nieuwe recepten uit te testen :p
    Ik ga deze trouwens wel eens maken, mijn mama mag geen suiker eten en zo kan ze ook eens meesmullen van mijn baksels 🙂

    Reageer
  • Ik heb de brownie nu in de oven staan. Heb hem wel een beetje aangepast, ben benieuwd hoe het smaakt!!!
    Mijn aanpassing is: 175 ipv 275 g cocospalmsuiker en dan een flinke hand dadels er aan toegevoegd!
    Dat wordt smullen!! 🙂

    Reageer
    • Hallo Lieke,

      Ik ben erg benieuwd welke dadels je hebt gebruikt. Hoe smaakte je brownie met minder suiker? Hoor het graag…

      Reageer
      • De brownie was heerlijk! Die palmsuiker past perfect bij chocolade en met 175gram suiker was dat meer dan voldoende. Ik zou het zelf de volgende keer met nog minder suiker doen, maar ik houd dan ook meer van niet té zoet gebak.
        Ik heb van die pitloze, gedroogde dadels gebruikt die ze momenteel bij Lidl verkopen. Bij de appie heb je ze ook in een zakje, bij de bakproducten.

        Reageer
        • Super om te horen! Als je minder suiker gewend bent en je dadels toevoegt kan dat zeker voldoende zoet zijn. Ik heb zelf ook al de hoeveelheid suiker aanzienlijk verminderd vergeleken met het originele recept.

          Reageer
  • Sorry dat ik het zeg, het is geen aanval of je onderuit halen, integendeel. Maar deze brownies noem je suikervrij maar dat is het zeker niet. Ook Palmsuiker (de naam zegt het al) of Kokospalmsuiker is suiker en reageert je lichaam er precies zo op als de gewone witte suiker. Dat het een beter keuze is, is het zeker en heeft het meer voedingswaarden maar suikervrij zijn ze niet.

    Reageer
    • Hee Linda. Wees niet bang dat ik mij aangevallen voel. In mijn artikel vertel ik ook dat suikervrij niet echt suikervrij is, dat kan eigenlijk ook niet in de zoete keuken. Maar men spreekt vaak van suikervrij wanneer er van niet geraffineerde suikers gebruik wordt gemaakt.

      Reageer
      • Ik snap wat je bedoeld hoor maar ergens klopt het niet. Ik zou het dan eerder ‘vrij van geraffineerde suikers” noemen. Maar ach, het is wat mij betreft oké hoor, het is alleen vaak zo dat mensen googelen op suikervrij en komen dan ook op jou pagina en dan zien ze dat er toch suiker inzit. Maar ik wil ook niet zeuren, je maak heerlijke dingen. Het ziet er allemaal even jammie uit. Groetjes, Linda.

        Reageer
  • Hoi ik had een vraagje een vriendin van mij heeft zwangerschapssuiker en mag daardoor alleen maar zoetstoffen 🙂 kan ik ook stevia gebruiken India recept en hoeveel heb ik dan nodig?

    Reageer
    • Hoi Naomi,

      Helaas heb ik te weinig ervaring met bakken met suikervervangers om daar een geschikt antwoord op te geven.

      Reageer
  • Hij is heerlijk, heb er zelfgeklopte slagroom met palmsuiker gezoet bij gedaan ??. Zelf mijn jongste een echte zoetekauw vond hem lekker.

    Reageer
  • Hallo Cindy,

    Leuk om te horen dat de brownies gelukt zijn.
    Mag ik vragen welke slagroom je hebt gebruikt?
    Ik kan nl niet tegen koemelk en soja.
    Ben op zoek naar een alternatief…

    Reageer
  • Vandaag samen met mijn zusje de vega ‘suikervrije’ brownie gebakken, en het was echt de lekkerste brownie ever!! Super bedankt voor het recept. Ga nog veel meer van je recepten proberen 🙂 groetjes Melissa

    Reageer
  • Hoi Lian,

    De brownies zijn heerlijk, maak ze nu regelmatig!
    Ben alleen benieuwd wat de vervanger is van de eieren?
    En als ik ei zou willen gebruiken hoe doe ik dat kan gebruiken bij dit recept?

    Groetjes Katy!

    Reageer
  • Als suikervervanger kun je Tagatesse gebruiken (in België van het merk Damhert). Tagatesse is geschikt voor diabetici. Je gebruikt één eenheid Tagatesse voor twee eenheden suiker, de helft dus. Ik heb het geprobeerd en het is perfect gelukt.

    Reageer
  • Hoihoi,
    Ik dacht Yeah suikervrije brownies! Helaas zit deze brownies nog boordevol met … ja, suiker.
    Helaas, in geval van zwangerschapsdiabetes mag dat ook niet. Suiker is suiker en of dat nu uit een appel komt, witte suiker of palmsuiker is, het maakt helaas geen snars uit voor je lichaam…

    Reageer
  • de brownies zijn heerlijk!! ik ben een weddenschap aangegaan dat ik 2 maanden lang geen suiker zou eten, en wat keken ze op hun neus toen ik vertelde over deze brownies!!

    Reageer
    • Zoals hierboven beschreven is palmbloesemsuiker net zo goed suiker! Alleen niet geraffineerd. Ook ik zocht iets suikervrij voor mijn zoon, dit is een heerlijk recept maar NIET SUIKERVRIJ!!

      Ik zou echt aanbevelen dit duidelijk aan te passen in de tekst.

      Reageer
      • Zoete recepten zullen nooit suikervrij zijn. Er wordt of gebruik gemaakt van ongeraffineerde suikers of suikers afkomstig van fruit. Hoe dan ook blijven het suikers. In de tijd dat het originele artikel van dit recept online kwam werden ongeraffineerde suikers gedefinieerd als suikervrij. Ik heb genoeg kookboeken in mijn bezit met “suikervrije” recepten vol met palmsuiker of dergelijke. Voor de duidelijkheid heb ik nu maar eens aangepast, want ik zit zelf niet te wachten op deze discussie.

        Reageer
  • Was vanmiddag bij mn vriendin en haar dochter. Haar dochter heeft een speciaal plekje in mn hart……
    Daar kreeg ik dit cakeje wat ik heerlijk vond. Ga het snel zelf maken ?

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!