Beste reisperiode voor Amerika per gebied

In het noord-oosten vind je een vergelijkbaar klimaat zoals wij dat kennen, alleen soms wat extremer.

Ik beantwoord de vraag die mij opvallend vaak gesteld is. Wat is de beste tijd of reisperiode om naar Amerika te gaan. De vraag is eigenlijk niet te beantwoorden, want de Verenigde Staten is zo groot dat daar niet een specifieke reisperiode voor te adviseren is. Ik zou eigenlijk alleen maar een periode kunnen afraden en dat is de zomervakantie. Toch is dit voor de meeste Nederlanders het moment dat ze meerdere weken achter elkaar op vakantie kunnen en gaan. Zeker als je leerplichtige kinderen hebt. Maar welk moment ga je dan wel en wat doe je als je schoolgaande kinderen hebt die je mee wilt nemen. In dit artikel over de beste reisperiode voor de Verenigde Staten leg ik het allemaal uit en geef ik ook nog enkele gouden tips weg.

Beste reisperiode noordoost Amerika: van de Niagra falls tot Washington DC

Het noordoosten omvat alle staten tot en met Virginia die aan deze kant van de Amerikaanse kust liggen. New York City, Boston, Philadelphia en de Amerikaanse hoofdstad Washington, DC zijn een aantal steden die misschien een belletje doen rinkelen.

In de zomer is het eigenlijk af te raden om een citytrip naar een van deze steden te doen. Want zomer en steden gaan qua temperaturen nooit goed samen. Al die glazen hoge gebouwen weerkaatsen het zonlicht en de hitte kan nauwelijks ontsnappen.

Hot town, summer in the city. Back of my neck getting dirty and gritty.

Toch is een roadtrip door dit gebied nog wel te doen in de zomer. Het klimaat heeft veel weg van dat van ons, alleen kan het wat extremer uitslaan. Lees: meer sneeuw en heftigere winters en dus ook hetere zomers.

De beste reisperiode voor dit deel van Amerika is vroeg in de zomer of laat in de lente. Een trip naar één van de steden in dit gebied zou ik om die reden in de lente doen, met kinderen is de meivakantie de beste keuze. Paraplu’s zijn mogelijk nodig, maar er ligt ten minste geen sneeuw meer.

NYC in de kerstvakantie klinkt romantisch, maar je betaalt dan wel de hoofdprijs. Kies voor winterse sferen dan liever voor de voorjaarsvakantie in februari of maart. Ook dan kan het daar nog sneeuwen.

Beste reisperiode zuidoost Amerika: Florida en the keys

Tja, je zou denken dat ik nu ga roepen: “het hele jaar door”, maar niets is minder waar. Florida is heet, klam en benauwend in de zomermaanden. Zie jij jezelf dan al door al die attractieparken lopen? Oké als het strand in Miami en the Keys je enige bestemming is misschien, maar beter kun je kiezen voor een ander moment in het jaar. Denk hierbij aan laat in het najaar, de winter en natuurlijk het voorjaar.

Vermijd echter september, want dit is meestal het piekmoment van het orkaanseizoen. Dat wil zeggen dat je dan de meeste kans hebt op orkanen die aan land komen. Zonde als je duurbetaalde vakantie hierdoor verpest wordt.

Florida kent om diezelfde reden een regenseizoen. Dit zijn direct ook de warmste maanden van het jaar. Wees gerust, een immens zware regenbui kan na 30 minuten voorbij zijn en de temperatuur daalt er echt niet van. Met andere woorden, het blijft wel lekker warm als het regent.

Heb je schoolgaande kinderen? Kies dan voor een van de andere vakanties dan de zomervakantie voor Florida, tenzij je de extreme hitte en hoge luchtvochtigheid geen probleem vindt natuurlijk.

Vermijd Key West rondom Halloween tenzij je graag naakt loopt en veel geld hebt. De kamerprijzen zijn hier hoe dan ook al hoog, maar tijdens Fantasy Fest stijgen ze in drievoud. Google maar even wat dat is. Wel leuk om in de dagen ervoor te zien wat er dan al rondloopt en overnachten doe je dan op een van de andere Keys.

Kleinschalige laid-back accomodatie in Key Largo
Beste reisperiode voor het zuiden: Van Alabama tot Texas

Voor de zuidelijke staten geldt hetzelfde orkaanadvies als Florida, vermijd liever september. In de winter kan het er net zoals bij ons koud worden, dus beter kun je in het voorjaar hier rondreizen. De meivakantie is voor een gezin met schoolgaande kinderen de beste periode.

In de zomer wordt het er, zoals veel plekken in de Verenigde Staten, gewoon bloedje heet. Als je ervan houdt: go for it, want de zomer heeft natuurlijk wel weer z’n charme in het zuiden.

Beste reisperiode voor het noorden: Chicago en the great lakes

Ken je die weerberichten uit de Verenigde Staten van meters sneeuw en mensen die vastzitten in hun auto. Extreme winters kenmerkt deze noordelijke regio, dus niet het beste moment om er voor je lol heen te gaan.

Chigaco wordt niet voor niets the windy city genoemd. IJzige kou staat dan ook niet op mijn lijstje als punt waar een vakantiebestemming aan moet voldoen. In de zomer kan het natuurlijk weer heel heet zijn in de stad, maar over het algemeen is een roadtrip door dit gebied wel te doen in de zomer.

Mijn advies: late of vroege zomer voor een aangenaam klimaat. Met kinderen moet de zomer wel kunnen.

Het groene, ruige en mystieke Olympic National Park
Beste reisperiode voor noordwest Amerika: Van Olympic naar Seattle tot Yellowstone

Misschien wel mijn favoriete deel van de Verenigde Staten. De steden zijn modern, maar niet te overweldigend. Het klimaat is in de zomer redelijk aangenaam, de natuur is ruiger en groener en het is minder toeristisch dan het zuidwesten. Het noordoosten begint voor mij vanaf San Francisco tot aan de grens met Canada. Mooie nationale parken zijn Yellowstone, Glacier, Mount Rainier en Olympic – de mystieke setting van de Twilight vampieren reeks.

In de winter is dit gebied eigenlijk gewoon te koud en door een groot aantal afgesloten wegen, in verband met sneeuw, zijn de toeristische hotspots nauwelijks toegankelijk. Het beste moment om te reizen is dan ook het voorjaar, aan het begin of het einde van de zomer of in het vroege najaar. Vanaf oktober kan er op plekken al sneeuw vallen en in november is de winter in volle gang.

Tip om dit soort roadtrips met kinderen juist te plannen als ze in Nederland de vroege of late schoolvakantie hebben. Ga dan of de eerste weken van juli (bij een vroege zomervakantie) of de laatste weken van augustus (bij een late zomervakantie).

Horseshoe Bend in het bekende zuidwesten van Amerika
Beste reisperiode voor zuidwest Amerika: Daar waar iedereen aan denkt bij een roadtrip door Amerika

Iedereen gaat eigenlijk wel in de zomer, maar beter is om in de vroege of late zomer te gaan of aan het einde van de lente of begin van de herfst. Zeker als je net zoals wij fanatiek wilt gaan wandelen is de hete zomer eigenlijk een no-go. Temperaturen kunnen in de bergvalleien en woestijngebieden makkelijk oplopen tot 50 graden. Het hoeft niet, maar helaas zijn er mensen die het met hun leven hebben moeten bekopen.

Is wandelen in de Grand Canyon en andere woestijngebieden je grote droom? Vroeg in het voorjaar of wat later in het najaar, zoals de maanden april en (eind) oktober, is dan het perfecte moment om te gaan.

Ga je in de zomer? Sla dan liters water op in je auto en lees ook even mijn 10 tips als je wat wilt zien van de natuur. Liever overdreven behoedzaam dan niet thuiskomen van je once-in-a-lifetime vakantie, toch?!

Wij zijn bijna altijd in september gegaan en ook dan is het daar nog meer dan heet genoeg. Te laat of te vroeg in het jaar gaan betekent vaak kans op sneeuw en gesloten wegen in bijvoorbeeld het mooie Yosemite. Voor iedere roadtrip is het altijd belangrijk dat je even checkt tot of vanaf wanneer bepaalde routes toegankelijk zijn.

De Tioga Pass in Yosemite gaat meestal in november dicht en soms pas eind mei weer open. Een deel van het park is wel nog via andere wegen toegankelijk.

Hawaii en Alaska

Hawaii is het mooiste in de lente vanwege dat alles dan in bloei staat, maar ook in de winter en zomer is het een geliefde bestemming voor veel Amerikanen zelf. Met andere woorden: deze eilanden kun je het gehele jaar bezoeken.

Alaska kun je het beste in de zomer bezoeken, alhoewel er vast ook specifieke winter expedities te boeken zijn als daar je hartje sneller van gaat kloppen. Waarom de zomer voor Alaska het beste moment is mag hopelijk voor zichzelf spreken, maar ik zal het ook kort toelichten. In de zomer is het geen winter en dus geen sneeuw en heb je de meeste kans dat alle wegen begaanbaar zijn.

Vakanties of Amerikaanse feestdagen

Ik gaf hierboven over Key West al een voorbeeld van het effect van Amerikaanse feestdagen, vakanties of evenementen op je eigen roadtrip of stedentrip. Check dus altijd voor dat je boekt of jouw vakantie samenvalt met een Amerikaanse feestdag of vakantieperiode. Je wilt immers niet rondlopen als heel studentikoos Amerika spring break heeft, of dat je jouw eerste boodschappen moet doen op Black Friday (begint al om 18:00 uur Thanksgiving day).

Dit wil niet zeggen dat je alle feestdagen of evenementen maar moet vermijden, maar je kunt je er maar beter bewust van zijn. Zo hebben wij wel al Halloween, Thanksgiving en Black Friday meegemaakt in Florida en mochten we St. Patricks Day ervaren in New York City.

Mocht je zelf nog tips en ervaringen willen delen dan kan en mag dat ook. Alleen van en met elkaar kunnen we leren.

Safe travels! Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *