Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Het beste cheesecake recept

Ik ga hier niet veel woorden aan vuil maken. Er is maar één recept dat je nodig hebt om vanaf vandaag de lekkerste cheesecakes op tafel te kunnen zetten. Na jaren gevarieerd te hebben op de witte chocolade cheesecake, besloot ik met het recept te gaan spelen om tot een vanille cheesecake basis te komen. Na wat kleine aanpassingen gaandeweg kwam ik tot het beste cheesecake recept ooit. Maak het, varieer ermee, eet het en geniet.

Waar wacht je nog op? Bakken maar!

Deze cheesecake bakte ik in een oven van 140 °C
Cheesecake basisrecept
INGREDIËNTEN
  • 200 gram biscuitkoekjes
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 600 gr stevige roomkaas
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille extract (zelfgemaakt)
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 125 gr sour cream
  • snufje zout
BEREIDING
  1. Verwarm de oven op 120-140 °C hetelucht (hoe heter de oven hoe steviger de cheesecake wordt) en leg een velletje bakpapier op de bodem van een springvorm van 22 cm en vet de randen in met boter.
  2. Maal de koekjes in een keukenmachine tot een fijne kruimel. Doe de roomboter in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Haal de pan van het vuur en voeg de koekkruimels toe, roer goed door totdat alle kruimels vermengd zijn met de gesmolten boter. Kiep de kruimelmix in de springvorm en verdeel met de achterkant van een lepel over de bodem. Duw de kruimelmix eventueel tegen de zijkanten omhoog en duw goed aan. Zet de bodem weg in de koelkast.
  3. Doe de roomkaas en suiker in de mengkom van je staande mixer en mix tot een romige massa. Mix voor ongeveer 3 minuten.
  4. Voeg langzaam de losgeklopte eieren toe.
  5. Doe de sour cream in een kommetje en voeg de vanille toe. Roer goed door om de grote klontjes eruit te halen en voeg samen met het zout toe aan de roomkaas en mix nog een keer kort.
  6. Schraap met een spatel de zijkanten van de kom schoon zodat alles goed vermengd wordt en je geen klontjes meer hebt. Mix eventueel nog een keer kort.
  7. Verdeel het gladde beslag gelijkmatig over de springvorm en plaats de cheesecake in de voorverwarmde oven.
  8. De cheesecake moet 60 minuten bakken. Daarna zet je de oven uit, maar laat je de cheesecake in de oven afkoelen met de deur op een kiertje. Nadat de cheesecake op kamertemperatuur is gekomen, laat je deze in de koelkast verder opstijven voor minstens 4 uur. Voor het beste resultaat laat je de cheesecake een nachtje in de koelkast staan.

Dit is het beste cheesecake recept dat ik zelf na een aantal jaar cheesecake bakken heb samengesteld. Voor de cheesecake recepten op mijn blog varieer ik met de bodem, de smaak, eventuele vullingen en natuurlijk bedenk ik altijd een lekkere topping. Maar een simpele vanille cheesecake smaakt ook heel goed, dus wees niet bang om het basisrecept op zichzelf te maken en te serveren met een lekker fruitig sausje. Probeer ter variatie eens de…

… of bedenk jouw eigen variatie. Laat je vooral inspireren en, wat je ook maakt, laat het smaken.

Deel jouw cheesecake creatie op Instagram zodat ik ze voorbij kan zien komen. Vergeet mij dan niet te taggen in of onder de foto 😉

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

15 Reacties

  • Ik heb het recept uitgeprobeerd. Maar kennelijk iets fout gedaan. De cheesecake bleef een natte kledder en leek wel geschift. De enige mogelijkheid dfie ik kan verzinnen is dat ik Philadelphia light heb gebruikt. Cerder crème tranche voorr warme gerechten. Voor ded rest precies volgens de regels. De smaak was wel goed. Maar het was meer pudding dan cheesecake.

    Reageer
    • Het klinkt eerder alsof je de eieren bent vergeten. Ik heb nog nooit met Philadelphia light gewerkt, dus kan niet oordelen of dat het probleem is. Omdat je het recept hebt gewijzigd kan ik niet zeggen wat het probleem is. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt.

      Reageer
  • Welk merk roomkaas gebruik je het liefst? Er zijn nml behoorlijke prijsverschillen.

    Reageer
    • Helemaal over deze vraag heen gelezen. Ik gebruik zelf het liefst Philadelphia of Mon Chou in de kuipjes.

      Reageer
      • Gemaakt! Was heerlijk. Alleen is er toch nog een grote scheur ingekomen… niet zo mooi. Maar de smaak was er niet minder om hoor!

        Reageer
        • Jammer, de volgende keer de oven iets minder warm. Waarschijnlijk is ie te snel gerezen en dan scheurt de cheesecake open.

          Reageer
          • Oké ga ik proberen. Moet hij dan iets langer in de oven? Hij bleef ook vrij licht.

          • Het is niet de bedoeling dat hij teveel verkleurt inderdaad. Een cheesecake moet stollen en garen, niet bruin worden. Hij zal wel altijd iets geler worden in de oven.

  • Ik heb zojuist een frambozen cheesecake in de oven gezet, ben heeeel benieuwd!!!

    Reageer
      • Hij was heerlijk! Bedankt voor het recept! Alleen tijdens het afkoelen is de bovenkant flink gescheurd, hoe kan ik dat volgende keer voorkomen?

        Reageer
        • Dan is de cheesecake te snel gerezen waarschijnlijk, waardoor bij het afkoelen en inzakken kan gaan scheuren. De oven iets minder heet en laten afkoelen in de oven is een mogelijkheid, maar sommigen zweren bij een waterbad. Ik heb zelf gemerkt dat de cheesecake minder heet bakken de truc is in mijn oven.

          Reageer
  • Ik ga er morgen weer mee aan de slag! Hij is zo! Ontzettend! Lekker! Nu nog even bedenken welke smaakjes er meegevallen gaan worden…

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *