De beste botercrème frosting

IMG_4326

Als ik had geweten hoe smeuïg, luchtig, gewichtloos en tongstrelend deze botercrème frosting is, dan had ik een stappenplan van foto’s gemaakt of, zelfs nog beter, er een how-to-video van gemaakt. Maargoed, dat kan altijd nog, want deze botercrème frosting zal ik zeker nog een keer maken. Het gekke aan deze frosting is eigenlijk de tegenstrijdigheid. De frosting is vrij dik van structuur en als je het op de cupcake smeert kun je niet bedenken hoe luchtig deze frosting gaat smaken en voelen in je mond.

Ik hoor jullie denken: huh, wat? Het is toch maar een gewonen botercrème frosting? Nou nee, dit is niet zomaar een ‘gewone’ botercrème frosting. Deze botercrème is gebaseerd op een mengsel van gekookte melk en bloem. Het is de caseïne van de melk en de gluten van het bloem dat deze botercrème frosting een luchtigheid geeft die je niet eerder geproeft hebt. Met nadruk op proeven, want eenmaal op de cake komt de frosting absoluut niet bepaald luchtig over.

De frosting wordt ‘ermine’ frosting genoemd, een ‘ermine’ is een sneeuwwitte wezel … ja, een dier. Het was de frosting die populair was in de Verenigde Staten voordat cream cheese frosting ter wereld kwam. Het is dus een ‘golden oldie’ onder de frostings, maar daarom waarschijnlijk ook zo geweldig goed. De frosting is het lekkerst in combinatie met een smeuïge chocolade cake, maar past het allerbeste bij een red velvet cake.

IMG_4337

‘Ermine’ botercrème frosting

(voor 20 cupcakes of een dubbele cake)

Ingrediënten
 • 1 cup (volle) melk
 • 3 el bloem
 • snufje zout
 • 225 gram ongezouten roomboter
 • 1 cup poedersuiker
 • 1 tl vanille extract
Bereiding
 1. Doe de melk en het bloem in een pan en meng met een garde door elkaar.
 2. Zet het pannetje op middelmatig vuur en blijf roeren met de garde totdat je een dikkere substantie krijgt.
 3. Zodra het dikker wordt gaat het heel snel. Test de dikte door de garde omhoog te halen. De substantie is goed zodra een sliert een paar tellen blijft liggen voordat het weer oplost in het geheel.
 4. Haal de pan van het vuur en roer het zout erin.
 5. Giet het mengsel over in een hittebestendige kom zodat het niet verder kookt en laat afkoelen met wat vershoudfolie eroverheen om te voorkomen dat er een velletje op komt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 6. Doe de boter en het suiker in een mengkom en mix tot een romige massa.
 7. Voeg de vanille toe en blijf mixen. Voeg nu beetje bij beetje het afgekoelde meel/melk mengsel toe.
 8. Mix het geheel nog voor 5 minuten op middelhoge snelheid door.
 9. De frosting is nu klaar om te worden uitgesmeerd over cupcakes of een cake.

Net zoals andere frostings moet een cake die gedecoreerd is met deze frosting in de koelkast worden bewaard, dat geldt dus ook voor cupcakes. Een aandachtspunt is dat deze frosting volgens de bron gevoeliger voor warmte zou zijn dan andere frostings en daarom minder geschikt om te gebruiken in een spuitzak. Ondanks dat gegeven is dit voor mij nu mijn go-to frosting als ik gewoon een simpele botercrème frosting nodig heb.

Probeer deze botercrème frosting eens uit en laat hieronder een reactie achter van jouw ervaring ermee.

Update (juli 2015): met deze frosting hebben Laura, Mariette en ik ook deze geweldige taart gemaakt! Wat ga jij met deze frosting maken?

Liefs Lian

Bron recept//Culinary Alchemy

Ook interessant

Lian-38-scaled.jpg

Hee, jij daar!

Mag ik mezelf even voorstellen? Ik ben Lian. Een meisje, moeder, vrouw die met een zachte ‘G’ door het leven gaat en voldoening haalt uit andere mensen helpen. Ik heb vele rollen die ik met liefde vervul, maar mijn grootste passie is reizen door Amerika met mijn gezin. Als tijd geen issue zou zijn, schrijf ik iedere dag over al mijn passies op deze blog. In realiteit lukt dat niet altijd. Des te meer waardeer ik jouw bezoek. Dank je wel en liefs!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *