Cake zonder bakpoeder

IMG_7680

Kan het echt? Een paar weken geleden schreef ik nog over de verschillen tussen bakpoeders, maar vandaag deel ik een basisrecept cake met jullie waar geen bakpoeder aan te pas hoeft te komen. Mijn cake heeft een klein kleurtje, omdat ik gewerkt heb met muscavado suiker. De cake heeft hierdoor een rijke smaak en met een vleugje pruimenconfituur past ‘ie perfect bij het seizoen.Het recept heb ik van het Belgische kookprogramma Dagelijkse Kost. Toen Jeroen Meus een cake ging bakken met pruimenconfituur terwijl ik een grote pot zelfgemaakte pruimenconfituur had staan kon ik de verleiding niet weerstaan. Een dag na de uitzending stond ik in de keuken om deze cake te bereiden.

IMG_7695

Maar deze cake is in de basis gewoon een hele simpele cake. Een goed basisrecept om op zak te hebben en vast heel herkenbaar voor vele van jullie. Ik wilde altijd al een basisrecept cake toevoegen aan de blog, maar ik kan het gewoonweg niet laten om er iets mee te doen. Jam in cake is trouwens een briljant idee, ik ga het vast nog een keer proberen. Het geeft net een subtiel smaakje aan een cake, wat de cake net dat beetje anders maakt.

Herkennen jullie trouwens de Heel Holland Bakt serveerplank? Ik ben er erg blij mee. Maargoed wat jullie willen lezen is het recept. Eerst deel ik het basisrecept met jullie en daaronder deze variatie met muscavadosuiker en pruimenconfituur.

IMG_7686

Cake zonder bakpoeder

Ingrediënten

 • 250 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
 • 4 eieren
 • 1 el vanille pasta (staat gelijk aan één vanilleboon)
 • 250 gr fijne kristalsuiker
 • 250 gr bloem
 • snuifje zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor tot 175 °C en vet een cakeblik in met boter en verdeel een beetje bloem over de ingevette vorm, klop het overtollige bloem eruit.
 2. Doe de boter in de mengkom van de keukenmachine en laat rustig mixen.
 3. Voeg het eerste ei toe en mix samen. Voeg hierna de overige drie eieren één voor één toe, terwijl je tussendoor blijft mixen. Voeg ook de vanillepasta toe of het merg van een vanilleboon toe.
 4. Voeg nu al mixende langzaam het suiker toe.
 5. Voeg als laatste,  terwijl je mixt, het meel er lepel voor lepel aan toe. Schraap met een spatel de zijkanten en bodem van de kom schoon en mix nogmaals tot je een egaal cakebeslag hebt.
 6. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in ongeveer 45 – 55 minuten gaar. De cake moet mooi bruin zijn aan de buitenkant en een prikker moet er schoon uitkomen.
 7. Laat de cake kort afkoelen en haal uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
 8. Serveer met een toef room.

Variatie op recept

 • Vervang 200 gram van de suiker door lichtbruine muscavado of basterdsuiker.
 • Voeg bij stap 5 een ruime eetlepel pruimenconfituur toe en mix het beslag nog eenmaal kort door.
IMG_7682

Bij toeval had ik ook nog wat slagroom staan en maakte ik nog wat verse lobbig geklopte room om bij de cake te serveren. Heerlijk! Wat een mooi en fijn recept om in je archief te hebben. Heb jij een basisrecept cake waar je altijd op terugvalt? En heb jij al eens een cake zonder bakpoeder gebakken?

Ik geniet ondertussen nog even na.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

2 Reacties

 • Wow..jou cake gemaakt met jam erbij en een stevige schep cacao. Ik dacht,..probeer het gewoon.
  Zonder vanillepasta, want dat had ik niet. Wel een zakje vanillesuiker erbij gedaan.

  Weinig gerezen..(maar dat is omdat het zonder bakpoeder is denk ik) maar super lekker. Ik bewaar je recept! Dank!!

  Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *