Banaan-karamel cheesecake

Wist je dat je mijn basisrecept voor cheesecake ook heel makkelijk kunt gebruiken om een vierkante cheesecake te bakken? Ik deed het zelf en bracht deze cheesecake verder op smaak met karamel en banaan. Ik ben onwijs tevreden over het resultaat en degene voor wie ik deze cheesecake had gebakken, was er ook ontzettend blij mee en zei dat het erg goed gesmaakt had. Kijk dat hoor ik natuurlijk graag. Zelf heb ik helaas niet van deze cheesecake mogen proeven en dat gebeurt nou eenmaal als je voor anderen bakt, maar ik weet zeker dat ik ‘m hartstikke lekker zou hebben gevonden. Ondanks dat ik deze cheesecake niet zelf heb gegeten, deel ik het recept wel gewoon met jou. 

Karamel-banaan cheesecake

Voor een vorm van 20x20cm

INGREDIËNTEN
  • 200 gram Oreo koekjes
  • 85 gram ongezouten roomboter
  • 600 gr stevige roomkaas
  • 150 gr fijne kristalsuiker
  • 1 el vanille extract (zelfgemaakt)
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 125 gr sour cream
  • snufje zout
  • 2 rijpe bananen
  • karamelsaus (zoals deze of zelfgemaakt)

Maak deze cheesecake eenvoudig glutenvrij door de Oreo koekjes te vervangen door deze glutenvrije exemplaren.

BEREIDING
  1. Verwarm de oven op 140 °C hetelucht en maak een prop van een vel bakpapier. Haal de prop weer uit elkaar en vouw dit bakpapier in je vierkante bakvorm. Je zult zien dat het bakpapier zich een stuk beter in de vorm laat leggen.
  2. Maal de koekjes (inclusief vulling) in een keukenmachine tot een fijne kruimel. Doe de roomboter in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Haal de pan van het vuur en voeg de koekkruimels toe, roer goed door totdat alle kruimels vermengd zijn met de gesmolten boter. Verdeel de kruimelmix over de bodem en strijk glad met de achterkant van een lepel. Zet weg in de koelkast.
  3. Doe de roomkaas en suiker in de mengkom van je staande mixer en mix tot een romige massa, zo’n 3 minuten.
  4. Voeg langzaam de losgeklopte eieren toe, terwijl je rustig blijft mixen.
  5. Doe de sour cream in een kommetje en voeg de vanille toe. Roer goed door om de grote klontjes eruit te halen. Voeg dit mengsel samen met het zout en 2-3 eetlepels karamelsaus toe aan je roomkaasvulling en mix nog een keer kort.
  6. Schraap met een spatel de zijkanten van de kom schoon zodat alles goed vermengd wordt en je geen klontjes meer hebt. Mix eventueel nog een keer kort.
  7. Snijd de bananen in plakjes van zo’n 1 cm dik en beleg hiermee de bodem van je cheesecake.
  8. Verdeel het gladde beslag gelijkmatig over de springvorm. Druppel wat karamelsaus over de bovenkant van je cheesecake en trek met een sateprikker uit een een mooie swirl van karamel.
  9. Plaats de cheesecake in de oven en bak voor 60 minuten. Zet de oven uit, maar laat de cheesecake in de oven staan om af te koelen met de deur op een kiertje.
  10. Eenmaal afgekoeld tot kamertemperatuur zet je de cheesecake in de koelkast om verder op te stijven. Voor het beste resultaat laat je de cheesecake een nacht in de koelkast staan.

De cheesecake kun je ook makkelijk in een springvorm maken. In dit basisrecept lees je hoe je dat doet en welke maat springvorm je dan gebruikt. Voor de ingrediënten en opbouw gebruik je natuurlijk dit recept 😉

Bak jij deze banaan-karamel cheesecake voor mij en laat je mij weten wat je ervan vond?

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

  • Super Lian. Dankjewel voor het recept. Ik heb een glutenvrije dieet. Die ore koekjes van AH zijn vast erg lekker. Welke roomkaas is het meest geschikt? Groetjes, Riny

    Reageer
  • hij staat in de oven en dit is de 1e keer dat ik een cheesecake bak met hetelucht ben dus benieuwd heb m wel in t water gezet…

    Reageer
    • Ik ben benieuwd hoe die geworden is. Afhankelijk van je oven kun je ‘m ook met onder- en bovenwarmte bakken. De temperatuur moet dan iets hoger, zo’n 150-160 graden zou ik aanhouden.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *