Vijf baktips voor de beginnende thuisbakker

Door de jaren heen heb ik heel veel van mezelf geleerd door gewoon iets uit te proberen en zien waar of hoe het eindigt. Veel heb ik ook geleerd door artikelen van andere thuisbaksters te lezen en daar weer van te leren. De belangrijkste dingen die ik heb geleerd heb ik onderverdeeld in vijf baktips waar iedere (beginnende) thuisbakker iets aan heeft.

1. Leer je oven kennen

De eerste baktip is eigenlijk het belangrijkste: leer je oven kennen!

Het leren kennen van jouw oven heeft tijd nodig en bij aanschaf van een nieuwe oven zul je weer opnieuw moeten beginnen. Ondanks dat een recept aangeeft dat je iets op 180 graden Celcius moet bakken, kan het zijn dat dit een te hoge temperatuur voor jouw oven is. Cupcakes, koekjes en taarten kunnen om die reden er ‘anders’ uitkomen dan jij gehoopt had. Als cupcakes bijvoorbeeld in een te hete oven worden gezet dan is de bovenkant veel te snel gaar terwijl de cupcake van binnen nog vloeibaar is. De cupcake zal openscheuren, omdat het beslag in het midden nergens anders heen kan dan via de bovenkant eruit. Bij een muffin vind ik dit nooit erg, maar een cupcake moet juist mooi egaal zijn.

Stel bij een nieuwe oven de temperatuur iets lager in dan het recept aangeeft. De temperatuur van een oven kun je beter tijdens het bakken verhogen dan verlagen en als de temperatuur te laag was/is laat je jouw gebak gewoon iets langer in de oven dan de aangegeven tijd. Met andere woorden de oventemperatuur en de baktijd is altijd maar een richtlijn, geen enkele oven is hetzelfde. Bak je daarnaast met een heteluchtoven, zoals ik doe, stel dan de temperatuur ook altijd 10 graden lager in.

Heb je uiteindelijk de ideale manier van bakken met jouw oven gevonden? Schrijf het dan op. Op deze manier weet je zeker dat het de volgende keer ook weer goed zal gaan.

2. Lees het recept

Deze baktip is eigenlijk ontzettend voor de hand liggend, maar toch heb ik mijzelf vaak genoeg erop betrapt dat ik pas tijdens de bereiding het recept ging lezen en om die reden fouten maakte die ik had kunnen voorkomen. Met het doorlezen is het ook belangrijk dat je dit grondig doet, dus niet in één opslag doornemen. door deze baktip te volgen weet je zeker welke hulpmiddelen en ingrediënten je in huis moet hebben en ga je goed voorbereid aan de slag.

Daarnaast voorkomt het ook onaangename verrassingen op het gebied van timing. Misschien heeft een gerecht ontzettend veel voorbereidingstijd nodig en als je hier te laat achter komt dan kan dat verkeerd uitpakken. Als je bijvoorbeeld op de dag zelf een cake wilt bakken voor bezoek is het wel zo handig als deze klaar is wanneer de gasten arriveren. Bij cakes moet je namelijk naast baktijd ook rekening houden met het afkoelen en eventueel decoreren ervan.

3. Zet alles klaar

Deze baktip ligt in het verlengde van de vorige. Zet alles klaar betekent niets meer dan het klaarzetten van de benodigde ingrediënten en spullen voor het uitvoeren van het recept. Je bent helemaal goed bezig als je de ingrediënten al afweegt, snijdt en/of voorbereidt alvorens je aan het recept begint. Hiervoor moet je wel voldoende kommetjes, schaaltjes of plankjes in huis hebben als het een recept met veel ingrediënten betreft.

Het klaarzetten voorkomt dat je tijdens het bereiden erachter komt dat je een ei te weinig of onvoldoende meel in huis hebt . Met andere woorden het voorkomt weer die onaangename verrassingen.

4. Maateenheden

De vierde baktip is eigenlijk ook voor de hand liggend: ken je maateenheden. Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt. Persoonlijk raad ik het aan om een goede digitale weegschaal, een duidelijk leesbare maatbeker, sowieso de thee- en eetlepel maateenheden en als het even kan ook cups maateenheden in huis te hebben. Alhoewel het best al zo kan zijn dat een van jouw maatbekers (vergeet die van de staafmixer niet) ook cup aanduidingen erop kan hebben staan.

Het afmeten van ingrediënten kan bij sommige recepten heel precies liggen, dus zorg dat je over de juiste maateenheden beschikt. Wil je cups naar grammen omrekenen? Lees dan dit artikel.

5. Opstaan en weer doorgaan

De laatste is eigenlijk de meest belangrijke baktip 😉 Als je begint met bakken kan het zijn dat je de eerste keren heel veel geluk hebt en alles goed gaat. Echter, er komt altijd een moment dat het een keer gaat mislukken. Zo zijn er bij mij tientallen frostings, red velvet cupcakes – het enige wat ik overhield was een rode keuken – en veelal experimentele recepten in de prullenbak beland. Ik geef echter niet op en ga door. Zo beschik ik nu over een paar go-to frostingrecepten waar ik ontzettend trots op ben en heb ik het allerlekkerste, kan niet mislukken red velvet recept ontdekt.

Bakken moet leuk blijven, dus ga niet bij de pakken neerzitten!

Hopelijk heb jij iets aan deze baktips en ga je met de juiste voorbereiding en instelling jouw eigen bakavontuur beginnen.

Liefs Lian

Update 2018. Foto’s gemaakt door Marieke Yspelder

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

  • Pingback: Vijf tips voor de beginnende thuisbakker | Cakeje Van Eigen Deeg
    • Zoek eens op ‘ermine frosting’ of gewoon mijn go-to cream cheese frosting hier op de blog. De zoekbalk vind je bovenaan ☝ op de pagina. Veel succes en laat het smaken.

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *