Baby’s eerste hapje: zelf babyvoeding maken

In het eerste deel over Baby’s eerste hapjes vertelde ik over het hoe, wat en waarom. Ik deelde de tips die andere ouders met mij hadden gedeeld en verzamelde die in het artikel dat je hier kunt lezen. In dat artikel beloofde ik ook dat er een tweede deel zou komen, namelijk hoe je zelf baby hapjes kunt maken. Het gaat op nog steeds over de eerste oefenhapjes waarmee je de basis legt voor het geven van volledige maaltijden als jouw baby 12 maanden oud is. In de tussentijd heb ik me heel veel ingelezen over dit onderwerp en ben ik van plan om nog meer van dit soort artikelen met jullie te delen. Zo ga ik nog een 5-tal baby kookboeken voor jullie reviewen in een derde deel van baby’s eerste hapjes. Maar ik heb nog veel meer inspiratie gekregen voor dit onderwerp en nog genoeg dingen die ik met jullie wil delen, maar eerst gaan we het hebben over zelf babyvoeding maken. 

Net zoals in het vorige artikel bespreek ik alles aan de hand van vraag en antwoord.

Wat heb ik nodig om zelf babyvoeding te maken?

In principe heb je een aantal zaken nodig om op een hygiënische wijze babyvoeding te maken. Het lijstje hieronder is de basis en daarna bespreek ik nog wat luxere extra’s.

 • plastic snijplank (gebruik voor uitsluitend groente en fruit)
 • middelgrote pan
 • snijmes
 • vork
 • ijsblokjeshouder(s) (ik kocht de mijne voor €1,50 bij de HEMA)
 • hersluitbare diepvrieszakjes
 • kleine bakjes of potjes met deksel

Alle onderdelen moeten bij ieder gebruik goed schoon zijn. Zorg ook dat de werkplek schoon is en gebruik geen vaatdoek, maar een stuk keukenpapier om vuil op te vegen. De potjes en ijsklontjeshouder(s) waar het eten in gaat zou ik wel uitkoken. Zeker in het geval dat je gebruikte babypotjes wilt gebruiken.

Ook handig:

In principe kun je zacht gekookte groenten en fruit met een vork fijn prakken, maar persoonlijk lijkt me dat een zwaar en vermoeiend werkje. Ikzelf gebruik om die reden een staafmixer en raad dit dan ook aan. Een blender is natuurlijk net zo handig of zelfs handiger als je die in huis hebt. Heb je helemaal geen van dit soort keukenaccessoires, dan is het wellicht een idee om een baby stomer aan te schaffen. Daarin stoom je de groente eerst gaar en dan blend je ze in hetzelfde apparaat. Geen extra pannen en dus minder afwas. Ik raad dit alleen aan als je geen blender of staafmixer in huis hebt en je sowieso iets zou moeten aanschaffen, maar kijk vooral wat jou het fijnste lijkt.

Daarnaast zegt men dat het stomen van groenten gezonder is. Ikzelf kocht een stoommand tijdens mijn zwangerschap, maar koken in een bodem water kan ook prima. Het stomen van groenten duurt ook iets langer.

Hoe maak ik zelf babyvoeding?

Het maken van babyvoeding is ontzettend makkelijk. Vooral die eerste hapjes zijn eenvoudig. Het gaat nu nog om het proeven van losse smaken en daar gewend aan raken. Je kookt of stoomt één soort groente tot je er met een vork of mes makkelijk in kunt prikken. Je hoeft geen zout te gebruiken en voor het koken of stomen heb je maar een bodempje water nodig. Vervolgens pureer of prak je de groenten compleet fijn. Laat het groentehapje afkoelen tot kamertemperatuur en klaar is het.

Ik maak echter alles in grote hoeveelheden en dit is ook echt een aanrader. Ik vul mijn ijsblokjeshouder met de afgekoelde gepureerde groenten en strijk alles met een spatel glad. De gevulde ijsblokjeshouders gaan dan in de vriezer voor minstens 3 uur of totdat alles is bevroren. Ik doe de ijsblokjes vervolgens in een hersluitbaar diepvrieszakje, waar ik de datum en het soort groente opschrijf, en leg dat weer in de vriezer. Mijn ijsblokjes hebben een gewicht van ± 20 gram en de vormpjes zijn van de Hema. Ik gebruik steeds één ijsblokje, dus 20 gram, als oefenhapje. Dit zijn ongeveer 4-5  theelepels.

Hoe bewaar ik zelfgemaakte babyvoeding?

Ik bewaar de zelfgemaakte babyvoeding in de vriezer en haal er ’s ochtends (of ’s middags) één ijsblokje uit die ik in een klein plastic bakje doe welke ook geschikt is voor de magnetron. De voeding ontdooi ik in de koelkast, maar meestal is deze nog niet volledig ontdooid als ik de voeding ga opwarmen. De bevroren ijsblokjes bewaar je maximaal 3 maanden in de vriezer. Eenmaal uit de vriezer gehaald moet de voeding gekoeld worden bewaard en binnen 24 uur worden genuttigd.

Hoe warm ik zelfgemaakte babyvoeding op?

De zelfgemaakte babyvoeding kun je au bain marie of in de magnetron opwarmen. Ikzelf kies voor het laatste en kies meestal voor 750 watt tussen de 20 en 40 seconden. De tijdsduur verschilt bij mij omdat het er vanaf hangt in hoeverre het hapje is ontdooid. De babyvoeding moet helemaal verhit worden en daarna weer afkoelen tot lichaamstemperatuur. Ik test het meestal met de binnenkant van mijn lip of door een beetje voeding op je pols te doen. Zodra het brand of prikt is het nog te heet, voel je niets dan is het precies goed.

Het is misschien minder gedoe om babyvoeding op te warmen tot het net warm genoeg is, maar dit mag niet en heeft allemaal te maken met het vernietigen van schadelijke bacteriën. De voeding moet dus echt eerst heet zijn, om het daarna te laten afkoelen tot de juiste temperatuur.

Wat vind Zoë er van?

Tot nu toe eet Zoë al haar groentehapjes op, alleen bloemkool vind ze nog niet heel lekker. De eerste paar keer bloemkool heeft ze ook na 2 à 3 hapjes geweigerd en/of begon ze te kokhalzen. Door de bloemkool echter vaker achterelkaar aan te bieden eet ze die nu ook helemaal op. Zoë eet nog steeds 1 ijsblokje, dus 20 gram, per keer en dit blijf ik aanhouden tot wij naar echte maaltijden toe moeten gaan. Dit is echter pas vanaf 8 maanden, dus we gaan nog lekker even door met veel proeven en proberen. Flesvoeding blijft voor Zoë de echte voeding.

Ik heb momenteel bloemkool, courgette, pompoen en wortel voor Zoë gemaakt en ik geef iedere groente minstens 3 dagen achter elkaar. Vanaf deze maand ga ik ook het fruithapje introduceren.

Waar vind ik nog meer tips en informatie over babyvoeding?

Allereerst wil ik alle tips over het zelf maken van babyvoeding die van andere mama’s en papa’s gekregen heb hieronder met jullie delen. Op basis van die informatie, in combinatie met informatie uit boeken en advies van het consultatiebureau, ben ik zelf aan de slag gegaan en heb ik bovenstaande vragen kunnen beantwoorden.

 • Bij gebrek aan ijsblokjeshouder quenelles maken, op een plankje leggen en invriezen. Daarna ook gewoon in een hersluitbare diepvrieszak doen (@miss_friszz). Dit voorkomt ook de aanschaf van allemaal kleine bakjes die je maar tijdelijk gebruikt.
 • Pureren met staafmixer en dan in ijsblokjeshouders invriezen, daarna in hersluitbare zakjes in vriezer. Datum erop en opschrijven wat het is (@mirzlstr en @esmeedejongdaalderop).
 • Eerste weken is 1 ijsblokje meer dan voldoende (@esmeedejongdaalderop).
 • Kleine bakjes met deksel kopen om hapjes in op te warmen en als ze meer gaan eten ook gebruiken om in te vriezen (@sharida1984).

Voor meer informatie kun je terecht op Voedingscentrum.nl, maar ook collegablogger Brenda liet mij weten dat zij ook haar tips en trucs online had gezet. Snel lezen dus!

Binnenkort deel ik mijn ervaringen en meningen over de vele baby kookboeken die je kunt kopen in het derde deel van Baby’s eerste hapje.

 Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *