Baby’s eerste hapje: hoe, wat en wanneer?

Nee, ik ben absoluut nog geen expert op het gebied van babyvoeding, maar toen ik vorige week een oproepje deed via Instastories met de vraag om tips kreeg ik ook reacties van mama’s met baby’s jonger dan 4 maanden die ook graag die tips wilden en of ik die dus ook zou delen met hun. Aangezien mijn blog weer op zijn gat was gevallen, leek mij het een goede zet om al die tips te verzamelen en met iedereen hier op dit verlaten stukje internet te delen. Al snel werd dit artikel extreem lang van stof, dus daarom besloot ik het over twee artikelen te verspreiden. Vandaag in deel 1 vertel ik je over het hoe, wat en wanneer van die eerste hapjes. 

Ik heb ervoor gekozen om zelf de babyvoeding te maken en de tips daarover lees je in deel 2. Vandaag gaat over het opstarten van vaste voeding, waarbij het niet uitmaakt of je het zelf maakt of kant-en-klaar uit een potje. Wil je ook zelf de babyvoeding maken, dan zijn de tips die in het tweede deel staan erg handig om te lezen voor je begint.

Ik behandel alle tips via het principe van vraag en antwoord, omdat ik zelf deze vragen had waar ik vervolgens antwoord op heb gekregen (via Instagram, gewoon door te proberen of wat ik ergens gelezen heb). Daarnaast vertel ik in ieder antwoord hoe ik het vervolgens zelf heb toegepast.

Wanneer begin je met oefenhapjes?

Je begint met oefenhapjes wanneer jouw baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maar met 6 maanden moet je sowieso beginnen.

Vanaf dat de baby 4 maanden oud is, kun je beginnen op het moment dat jij het gevoel hebt dat jouw baby er klaar voor is. Dat kan 4 maanden zijn, maar dus ook 5,5 maand. Zorg er daarnaast voor dat jijzelf er ook klaar voor bent ?

Bij Zoë merkte ik dat ze ineens gefascineerd naar ons zat te kijken als wij waren aan het eten. Na een tijdje heb ik haar een babylepeltje,  geschikt voor 3+ maanden, onder toezicht gegeven zodat ze deze alvast kon ontdekken. Ook testte ik of ze het lepeltje, zonder voeding, accepteerde. Niets vervelender dan dat jij eten hebt bereid, terwijl de baby nog de reflex heeft om vreemde objecten automatisch uit de mond te duwen.

Zoë slaagde met vlag en wimpel voor mijn test en dat versterkte bij mij het gevoel dat ze er klaar voor was. Zoë was 4 maanden en 2 weken oud toen ik haar het eerste hapje gaf.

Hoe begin je met vaste voeding?

Dit was voor mij de vraag waar ik het benauwd van kreeg. Leuk en aardig dat eerste hapje, maar hoe begin je?

De vorige vraag behandeld al een stukje van deze vraag. Kijk eerst of de baby er klaar voor is, maar vraag ook zeker jezelf af of jij er klaar voor bent. Ik dacht heel spontaan te beginnen, maar had uiteindelijk toch een paar dagen nodig. Ik bleef onbewust uitstellen. Met andere woorden ik was er zelf minder klaar voor dan ik dacht.

Uiteindelijk begin je door geschikte voeding te bereiden (of kopen) en op te warmen. Hoe je dat kunt doen beantwoord ik in deel 2.

Voor Zoë’s eerste hapje zette ik haar in de Maxi Cosi op tafel en vertelde ik haar wat ik deed. Ik pakte het hapje en at zelf de eerste hap om een voorbeeld te geven wat de bedoeling was. Met grote ogen keek ze me aan. Toen ik met het lepeltje richting haar mond ging deed ze haar mond wagenwijd open en nam ze haar eerste hapje. Aan haar blik te zien had ze er meer van verwacht, maar ze at het op. Ik gaf nog een paar hapjes, tot Zoë haar mondje niet meer open deed.

Er was mij gezegd dat er van de eerste hapjes meer op de baby dan in de baby beland, maar daar was bij Zoë niets van waar. Ze was er duidelijk klaar voor en ik ben blij met hoe ik naar mijn gevoel heb geluisterd en het heb aangepakt.

v.l.n.r. Zoë onderzoekt het lepeltje; Zoë heeft haar eerste hapjes op.
Moet ik nu minder fles- of borstvoeding geven?

Ik zag het al helemaal voor me om een flesje minder te gaan geven. Wij geven Zoë om half 10 ’s avonds namelijk nog een heel klein flesje (90 cc + 3 schepjes) en ik ging er vanuit dat die direct bij de eerste hap zou wegvallen. Maar nee, de eerste hapjes zijn oefenhapjes en vervangen nog geen fles. Gaat het eten goed en wil je flessen gaan vervangen, overleg dit dan met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van jouw consultatiebureau.

Wij willen proberen het avondflesje te laten vervallen en de laatste fles vlak voor het slapen gaan te geven als het eten van het groentehapje goed gaat en er ook een fruithapje bij is gekomen. Dit hebben we in overleg met CB gedaan. Hoe het daadwerkelijk gaat uitpakken weten we natuurlijk nog niet. Voor nu vervangt het hapje nog geen (moeder)melk.

Hoeveel voeding geef je bij oefenhapjes?

Voor de oefenhapjes geef je niet veel meer dan 5 hapjes en de eerste paar keer is het misschien maar 1-2 hapjes zoals @allcindy.nl aangaf. De grootte van een ijsblokje (ongeveer 20 gram) is meer dan voldoende voeding om mee te beginnen. Meer daarover in Baby’s eerste hapje: deel 2.

Zoë at gelijk haar wortelhapje goed en at denk ik wel 3-4 hapjes. Ik ben benieuwd hoe ze op andere groenten gaat reageren.

Met welke vaste voeding begin je?

Het advies van tegenwoordig is om met het groentehapje te beginnen. Zoet lusten ze sowieso wel en je kunt ze beter eerst aan andere smaken laten wennen. Je zou kunnen beginnen met wortel of pompoen, omdat deze ook iets zoeter zijn van smaak en dus milde groenten zijn om mee te beginnen. Geef iedere groente ongeveer een kleine week, in ieder geval een paar dagen achter elkaar, om te wennen. Eenmaal gewend aan smaken dan kun je gaan mixen.

De vraag rijst dan natuurlijk wanneer je met het fruithapje begint. Hierover zei @esmeedejongdaalderop om met groenten te beginnen en als dat goed gaat na ongeveer een maand ook fruithapjes te gaan geven.

Wanneer geef je de vaste voeding?

Over het wanneer heb ik veel tips gekregen die ik graag met jullie deel. Zo zei @annesalm om het tussen voedingen door te geven en dus niet vlak voor of na de fles. Weer anderen, waaronder @jantevlogger, gaven aan om het voor de fles te doen en zoals @basephotography zei daarna de fles te geven om het ‘af te toppen’. Men was het er in ieder geval wel over eens om het niet vlak na de fles te geven. Kijk gewoon naar wat voor jouw baby werkt.

Verder gaf @esmeedejongdaalderop mij mee dat het bij de oefenhapjes niet zoveel uitmaakt wanneer je ze geeft, maar dat wanneer je eenmaal op gang bent je het groentehapje beter ’s ochtends kunt geven en aan het einde van de dag een fruithapje. Zij ondervond dat de groenten dan beter gegeten worden.

Ikzelf geef Zoë momenteel rond etenstijd het groentehapje. Uiteindelijk moet ze op een dag mee eten met de pot, dus als ze hier al aan kan wennen dan graag. Een half uur na het hapje geven we Zoë de fles en tot nu toe gaat alles er goed in. Merk ik echter dat het groentehapje er moeilijker in gaat, dan neem ik zeker weten de tip van Esmee over!

Niet vergeten!

Alle hier bovengenoemde informatie zijn tips van andere ouders en mijzelf en gaan over baby’s die volledig gezond zijn. Overleg bij twijfel altijd met het consultatiebureau wat in jouw situatie het beste is en gebruik bovenstaande informatie vervolgens als tips om zelf een weg te vinden in die eerste hapjes. Van @suzanne.bb en mijzelf ook nog de tip om op de website van het voedingscentrum te kijken.

Meer over hoe je die eerste baby hapjes zelf kunt maken en de vele tips die ik daarover kreeg lees je in baby’s eerste hapjes: deel 2 die binnenkort online komt. Mocht je over bovenstaande nog verdere tips hebben, deel die dan in de reacties hieronder! Alvast bedankt.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

3 Reacties

  • Als echte foodie vind ik dat je je echt moet verdiepen in het boek van Stefan kleintjes. Even het bv gedeelte overslaan. Als je deze methode volgt leert je kind alle smaken en structuren kennen en lust het alles! En we hebben hier drie keer succes! Echt een aanrader.

    Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *