Zo hebben wij onze baby leren slapen in eigen bed

babybed in slaapkamer

Als er iets is waar je als ouders het meest onzeker van wordt dan is het wel het slaapritme van je baby. Het is ook vaak het eerste dat anderen aan je vragen: hé, slaapt die van jou al door? Het is dan ook niet zo gek dat ik bij tijd en wijle vragen krijg van andere ouders hoe wij Zoë hebben leren slapen in haar eigen. Je kind of baby leren slapen in eigen bed is natuurlijk iets waar ik alleen mijn eigen ervaring over kan delen. Wij hebben gehandeld naar wat voor ons het beste leek voor ons en Zoë. Wie weet kan ik jou met ons verhaal een stukje verder kan helpen.

Als je mijn artikel over Zoë’s dagschema’s van 0 tot 6 maanden hebt gelezen, dan weet je dat Zoë als pasgeboren baby aan het eind van de middag en ’s avonds steeds slechter, tot niet, sliep. Ja, ze sliep ’s nachts door én in eigen bed, maar alles daarvoor werd steeds moeilijker. 

Wanneer leren slapen in eigen bed?

Het moment dat het niet meer gaat is voor iedereen anders. Bij ons kwam dat moment rond de tijd dat Zoë 10 á 11 weken oud was. Zoë was oververmoeid en wij ook. Ondanks dat slaaptraining wordt afgeraden besloten wij Zoë weer te leren slapen in haar eigen bedje. Ik wil vooral het woord weer benadrukken, want Zoë had laten zien dat ze goed in haar eigen bedje kon slapen. ‘S nachts deed ze niet anders en ook ‘s ochtends was nooit een probleem.

Waarschijnlijk misten wij alle slaapsignalen en legden we haar op het verkeerde moment weg. Misschien gaven we haar op de verkeerde momenten de fles, wie weet. Wat we wel wisten was dat het anders moest en zo niet langer kon. Zoë was alles behalve een tevreden baby op die slapeloze momenten. Ze was compleet oververmoeid en niks dat we deden was nog goed. We besloten te luisteren naar onszelf, keken naar Zoë en volgde ons eigen gevoel. Dat is precies wat ik jou ook wil meegeven.

Baby leren slapen in eigen bed

Je baby leren slapen in eigen bed

Ik heb hierboven misschien het woord slaaptraining gebruikt, maar eigenlijk wil ik het zo niet noemen.

Wij zijn begonnen met een zelfgekozen duidelijk slaapritueel. Dit hebben we van tevoren doorgenomen met z’n tweeën, zodat we als ouders precies wisten wat we moesten doen en hoe. Het slaapritueel was heel simpel. Rond de klok van half zeven kreeg Zoë haar flesje, dan kroelden we nog even met haar op de bank en gingen we om half acht naar boven. Zoë werd gewassen of ging mee onder de douche, daarna werd ze heerlijk afgedroogd en kreeg ze de pyjama aan. Dit alles deden we bij gedempt licht. Ze kreeg haar vitaminedruppels en rond acht uur legden we haar in bed. Dit was iets dat ze dus al vanaf haar kraamweek niet meer accepteerde.

De eerste avond zijn we om de paar minuten naar haar toe gegaan en haar getroost terwijl we haar in bed lieten liggen. Troosten hield in: even strak instoppen, fopspeen geven en aai over de bol of het buikje. Als het instoppen niet lukt is een Puckababy slaapzak ook een goede optie om het slapen te bevorderen. De eerste avond was pittig, maar ze had zowaar eventjes geslapen. Om half 10 ’s avonds gaven we haar al een tijdje de laatste fles. Nu kwamen we die ook geven, maar we lieten de lichten uit en noemden dit vanaf nu het “zakelijke” flesje. Dit betekende voor ons geen lampen aan, niks zeggen, alleen drinken en liefde geven.

De derde avond dat we ons ritueel toepaste is Zoë direct gaan slapen om acht uur. We waren verbijsterd.

Blije ouders, blije baby

Vanaf dat moment hebben wij ’s avonds nooit meer wanhopig wiegend met Zoë in onze armen gestaan. Voor ons was het echt een gevoel van overwinning, we hadden onze dochter verlost van haar oververmoeid door haar te leren wanneer het bedtijd was. De uren die voor ons ze frustrerend waren konden we ineens rustig op de bank zitten en de dag doornemen. Deden we het slaapritueel een kwartiertje eerder, ook prima. Het belangrijkste gevolg was dat Zoë minder huilde en vrolijker werd.

Ook overdag deed ze steeds beter haar slaapjes. Natuurlijk was het slapen overdag nog af en toe moeilijk en ook aankomende sprongetjes maakten dat het slapen soms wat minder ging. Ik zorgde er echter voor dat ik Zoë altijd voor het slapengaan deed verschonen. Hiermee bootste ik het slaapritueel na en creëerde ik (on)bewust ook op die manier structuur.

knuffels in ledikant

Je baby laten huilen in eigen bed?

Je kunt het als ouder eigenlijk nooit echt goed doen, want je hebt allerlei meningen en ervaringen die soms recht tegenover elkaar staan. Een baby die huilt hoort erbij, een baby die huilt omdat die oververmoeid is en de prikkels niet meer kan verwerken hoeft er NIET bij te horen. Hoe je omgaat met je huilende baby verschilt per ouder(s). Hebben wij Zoë opzettelijk laten huilen zonder te troosten omdat wij haar als baby wilde leren slapen in eigen bed? Nee, natuurlijk niet. Als Zoë echt van streek was, werd ze direct uit bed getild en getroost. We zijn dan ook pas gestart met het leren slapen in eigen bed op het moment dat ik verschil kon horen tussen haar verschillende vormen van huilen.

Ik geloof erin dat je een wat oudere baby niet helpt als je het om het minste of geringste uit bed haalt en in de armen neemt. Stel je wilt graag slapen. Je bent doodmoe, maar het lukt niet zo goed. In hoeverre helpt het als je dan steeds uit bed wordt gehaald? Dat is de gedachte die ik erover heb en dat is mijn persoonlijk standpunt. Als ouders het anders aanpakken en het werkt voor hen, dan geloof ik daar ook direct in. Maar bovenstaande manier heeft voor Zoë en ons gewerkt en dat is het allerbelangrijkste.

Of het voor jou werkt is een persoonlijke kwestie. Zoals ik hierboven al zei: Luister altijd naar jezelf, kijk naar je baby en volg je eigen gevoel. Als mijn ervaring je niet aanspreekt dan is dat ook goed. Leef en laat leven.

Liefs Lian

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

18 Reacties

 • Mijn dochter is 4 weken oud en willen ook haar in haar eigen bed laten wennen. Ik vraag me alleen af of je bij de fles van 10 uur (en die van de nacht?) ook de luier verschoond. Want als wij haar luier verschonen om 10 uur is ze meteen klaar wakker.. hoe doen jullie dit?

  Liefs

  Reageer
  • Als de luier niet vies is verschonen we niet. Let wel op: als je dochter nog nooit in haar eigen bedje heeft geslapen is dit een hele andere situatie dan die van mijn dochter. Het is heel normaal dat een baby van vier weken nog geen ritme heeft en dus op voor ons volwassenen late tijdstippen klaarwakker is. Wat ons ritme in die weken was lees je hier: https://www.cakejevaneigendeeg.nl/dagschema-voor-baby-0-6-maanden/

   Reageer
 • Vragen:
  -Wat bedoel je met “Een baby die huilt hoort erbij, een baby die huilt omdat die oververmoeid is en de prikkels niet meer kan verwerken hoeft er NIET bij te horen”?
  -Dus bij een “gewoon” huiltje troosten terwijl ze in bed bleef liggen.
  – sliep ze overdag wel goed? Langer dan 45/50 minuten?

  Ik krijg ons zoontje van 11 weken (gecorrigeerd) vaak moeilijk in bed en hij slaapt te kort. Dat begint rond 8 a 9 uur s ochtends en na de fles van 16:00 is hij oververmoeid. Vanaf dan (of na 1 a 2 keer opnieuw in slaap wiegen) slaapt hij tot 7:00 wel vast (wel voedingen tussendoor, om 19:00, 22:00 en s nachts)
  Tips?

  Reageer
 • Beste Lian,

  Ik heb een zoontje van 8 weken die overdag ook slecht in zijn eigen bed slaapt.
  Vraagjes:
  – troost je totdat je baby stil is of ogen sluit?
  – wat als je hem oppakt als hij echt over zijn toeren is, leg je hem gelijk terug als hij stil is of totdat hij slaapt?
  – hoelang ga je door met troosten. Soms ben ik 50 minuten bezig….

  Heb je verder nog tips qua ritmes en rituelen?

  Dank.
  Grietjes Manon

  Reageer
  • Hee Manon, wat vervelend voor je zoontje en jou. Acht weken is nog heel jong. Ik troostte meestal tot ze weer sliep in de eerste weken. Bij wat ik “slaaptraining” noem (maar niet wil noemen) troostte we haar terwijl ze in bed lag. Ik zou vooral je eigen gevoel volgen, denk je dat je kindje oververmoeid/overprikkeld is dan zou het een optie kunnen zijn om bovenstaande te proberen. Bied wel gewoon troost en als je het niet meer weet even contact opnemen met het CB voor advies.

   Een ritme/ritueel werkt verder het beste als die past bij jullie en uitvoerbaar is. Grootste tip: gedempt licht, niet te veel prikkels/activiteit meer voor het slapen. Een voeding vooraf doet wonderen.

   Reageer
  • Hoi Manon,

   Hoe gaat het nu met je zoontje? Ik heb zelf ook een zoontje van 8 weken die overdag bijna niet in zijn bedje wil slapen maar alleen in de draagzak.
   In de nacht slaapt hij nu wel 8uur achter elkaar door dus dat is heel fijn. Maar ik ben toch wel bezorgd dat hij overdag oververmoeid raakt.

   Groeten Elise

   Reageer
   • Hoi Elise,

    Wat vervelend dat het slapen bij jullie zoontje ook niet goed gaat. Mijn zoontje heeft ook de eerste 6 weken in de draagzak geslapen. Uiteindelijk was het iets medisch (pylorus hypertrofie) en spuugde hij enorm veel. Hij had ook een reflux.
    Wij leggen hem nu als hij vermoeidheidssignalen laat zien, wakker op bed. Zeker niet wachten met hem oo bed leggen, hierdoor raken ze juist oververmoeid. Troosten hem tot hij rustig is en lopen dan weg. Na 3 minuutjes weer terug, maar troosten hem in zijn bed. Hierdoor leert hij dat zijn bed ook veilig is.
    Hij sliep hiervoor ook prima de nachten maat overdag heel weinig.
    Nu slaapt hij overdag oké, maar is het snaxhts soms nog steeds iets waar wij mee tobben.

    Heel veel succes!

    Reageer
    • Onze dochter is nu 4 weken. Ook zij ligt liever bij ons dan in bed. Al gaat het beter als bij haar grote zus 3 jaar geleden.
     Probleem nu is dat ze niet slaapt. Ze ligt heerlijk om zich heen te kijken en is heel meestal rustig. Maar slaapt dus niet… ze kan dit zo 3uur volhouden. Oogjes wrijven helpt vaak niet of alleen tijdelijk.
     Probleem is dat ze dan de voeding erna slecht drinkt en na 3 slokjes bij mij in slaap valt

     Reageer
     • Klinkt alsof er veel te zien is voor haar om zichzelf mee wakker te houden. Sneu als ze dit zichzelf aan doen hé?

 • Beste,

  Bedankt voor het delen van je verhaal. Er zit veel herkenning en dan met name het overdag slecht slapen. Mijn dochter van nu 12 weken doet hazenslaapjes . Waarbij het ochtendslaapje het beste gaat. Ik probeer enorm te letten op de wakkertijd en ze gaat altijd wakker in bedje. Ze valt dan ook in slaap zonder al te veel moeite, maar Voorheen lukte het haar wel goed om ook overdag door te slapen en nu niet meer. . Het slapen gaat steeds slechter overdag tot oververmoeidheid tot gevolg. Op mijn arm slaapt ze makkelijk 2 uurtjes en is zij heel rustig. Hoe kan ik de hazenslaapjes doorbreken? Is het een kwestie van volhouden met troosten , maar laten liggen?

  Reageer
  • Volgens mij is dit ook even een fase waar je doorheen moet. Dus mijn tip zou zijn (als er verder geen reden is voor zorgen) blijven proberen of accepteren dat ze nu graag bij mama wilt zijn en dan een week later weer proberen in het bedje.

   Reageer
 • Hi Lian,

  Mijn zoontje wil helaas niet zelf in slaap vallen in zijn bedje (alleen savonds na de fles). Moet hem echt in slaap wiegen overdag en kan hem dan soms wegleggen en soms niet. Hij is nu 9 weken en wil hem graag leren zelf in slaap te vallen in zijn bedje. Overal lees ik dat je je kindje in zijn bed moet troosten. Maar hij laat zich niet troosten in bed, maar raakt compleet overstuur als ik hem niet uit bed haal. Hoe heb jij het troosten aangepakt? Gewoon stug ernaast blijven zitten en blijven troosten en volhouden totdat hij kalmeert in zijn bedje? Of kon jij je kindje wel gewoon makkelijk in bed troosten? Als ik hem eruit haal om te troosten (ingebakerd in donkere kamer) is hij heel snel rustig maar zodra ik hem dan weer terug wil leggen begint hij alweer te krijsen voor hij uberhaupt t bedje aan heeft geraakt..

  Groetjes,
  Esmé

  Reageer
  • 9 weken is nog erg jong. Ik zou ‘m dan lekker in een draagzak/draagdoek bij me dragen. Of dicht in de buurt laten slapen (beneden bij jou). En verder blijven proberen. M’n zoontje is nu 4 maanden en slaapt denk pas vanaf 3 maanden alle dutjes in z’n bed. Vooraf sliep die overdag eigenlijk nooit in z’n bedje. Heel soms. Wilde die niet, dan hup in de draagzak.

   Reageer
 • Hi Lian,

  Je schrijft in je verhaal “De eerste avond zijn we om de paar minuten naar haar toe gegaan en haar getroost terwijl we haar in bed lieten liggen. Troosten hield in: even strak instoppen, fopspeen geven en aai over de bol of het buikje. Als het instoppen niet lukt is een Puckababy slaapzak ook een goede optie om het slapen te bevorderen. De eerste avond was pittig, maar ze had zowaar eventjes geslapen.”

  Hoe lang heb je dit gedaan voordat ze in slaap viel? Hier kan het soms wel een uur of langer duren en soms gaat hij zo hard huilen van vermoeidheid dat ik hem wel uit bed moet halen, omdat hij anders te overstuur raakt. En heb je haar wel de hele tijd in bed gehouden tot de half 10 fles en daarna weer hetzelfde? In bed gelegd en getroost tot ze in slaap viel?

  Ik ben erg benieuwd naar je ervaring.

  Groetjes, Michelle

  Reageer
 • Mijn dochter is 9 weken en wil sinds 2 weken niet meer beneden slapen. Ze slaapt enkel als ze op ons ligt. Zo 3 dutjes per dag van telkens 3u is niet praktisch. We proberen haar nu boven te laten slapen (wat nog met veel onderbrekingen gepaard gaat). Lastig vind ik het. Zou fijn zijn om haar beneden in haar wiegje te laten slapen. ‘s Nachts gaat slapen in de co-sleeper prima. Ze slaapt 7u aan een stuk. Maar overdag… Tips om haar toch beneden te laten slapen of eender waar (als we eens uit huis zijn.. op restaurant bijvoorbeeld)?

  Reageer
  • Hoi Kim, ik zie dit bericht veel en veel te laat. Dus ik ga er vanuit dat je inmiddels in een hele andere fase zit met je kleintje. Liefs!

   Reageer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *