Vandaag weer eens een basisrecept en wel voor appeltaartdeeg. Appeltaart wordt eigenlijk met een soort van zanddeeg gemaakt, dus heel moeilijk is het niet. Daarom heb je net zo snel het deeg gemaakt met bloem in plaats van met een mix voor appeltaart. Hieronder volgt het recept dat ik fijn vind om mee te werken.
Ik vind dit recept fijn, omdat het appeltaartdeeg zich goed laat uitrollen en het is vervolgens makkelijk om strak mee te werken. Iets dat ik hier laat zien. Met het recept voor dit deeg hieronder kun je direct aan de slag.
Appeltaartdeeg
Ingrediënten
- 175 gr ongezouten roomboter, koud
- 300 gr bloem
- 150 gr witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- 1-2 el ijskoud water
Bereiding
- Snijd de koude roomboter in kleine stukjes en doe in een kom van een mixer.
- Voeg alle ingrediënten behalve het water toe.
- Mix met deeghaken of een gewone mixer het geheel tot een kruimelig mengsel.
- Voeg nu 1 eetlepel ijskoud water toe. Blijf mixen tot er een samenhangende deeg ontstaat. Vaak helpt het om met de hand te gaan kneden, dan heb je sneller resultaat.
- Voeg als het deeg te droog is nog een klein beetje water toe, in totaal niet meer dan 2 eetlepels water.
- Kneed het deeg tot een brede rol (zie foto) en verpak in vershoudfolie. Laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
- Voor een appeltaart verwarm je de oven voor op 175 °C en zet je de taart voor 1 uur en 15 minuten in de oven, of totdat deze goudbruin.
Je kunt het deeg eenvoudig een avond vantevoren maken en het in de koelkast laten liggen tot gebruik. Laat het wel een klein beetje op kamertemperatuur komen, voordat je het appeltaartdeeg gaat uitrollen. Even met de hand kneden tot een platte schijf is al voldoende.
Ik houd gewoon enorm van appeltaart, maar miste nog een basisrecept voor het deeg op mijn blog. Houd jij ook zo van appeltaart? Ik maakte trouwens al eens een appel perentaart, super lekker om je taart mee te vullen.
Liefs Lian
18 Reacties
ik ben dol op de koopmans appeltaart mix! is dit recept qua smaak te vergelijken met die? want zelf maken is leuker en lekkerder vaak (:
ik ga hem in ieder geval snel uitproberen!
Oh jeetje. Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk dat jij dat het beste kunt beoordelen ? Succes!
Ik vind het altijd zo ontzettend moeilijk om het deeg in de vorm te krijgen. Óf het deeg plakt aan het aanrecht, óf het deeg breekt als ik het om mijn deegroller drapeer. Heb je tips? Ik maak daarom altijd kruimeldeeg, ook ‘from scratch’ en ga daarmee kleien.
Dit deeg is super fijn om strak mee te werken. Breekt niet als je het om de deegroller rolt. Maak het deeg ook niet te dik, dan is het zwaarder en breekt het sneller.
Voor welke diameter springvorm is dit recept genoeg? Prachtige site trouwens al veel recepten geprobeerd
Volgens mij gebruikte ik een vorm van 22 cm en dankjewel. Hopelijk heeft het allemaal ook goed gesmaakt.
Is dit ook voldoende deeg voor “deeg streepjes” bovenop de appeltaart?
Ja, deze hoeveelheid deeg is voldoende voor bodem, zijkant en vlechtwerk.
hallo ik ga deze week de appeltaart zoals het beschreven is uitproberen,want normaal mislukt bij mij altijd het mooi uitrollen van het deeg .
bedankt voor het recept.
Wat doe ik niet goed. Heb al meerdere recepten uitgeprobeerd. Maar altijd blijft mijn deeg plakken aan hetzij het aanrecht hetzij de deegroller. )-;
Beetje bloem op het aanrecht. En de roller er doorheen rollen.
ik heb je recept geprobeerd , het is inderdaad een gemakkelijk deeg
ik vind het echter geen lekker deeg
ik houd van een ”zanderig” en smakelijk deeg voor appeltaart
Ik vind dit deeg ook smakelijk. Smaken verschillen, dat kan 😉
Beste Lian,
Wat voor bloem heb je nodig voor je recept? Tarwebloem? Ga ik het morgen eens uitproberen. Liefs,
Lotte
Gewoon bloem, dus patent tarwebloem ja.
Het deeg is bij mij heel breekbaar… wat gaat er mis en wat kan ik er aan doen?
Hmm vreemd, dat heb ik bij dit deeg dus juist totaal niet. Misschien te droog, een theelepeltje water toevoegen kan het deeg weer wat “natter” maken.
Prima recept Lian, dabk je wel.