Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Appel banaan cake

Ondanks dat je tegenwoordig bij een bananencake snel denkt aan een gezond(er) baksel dan moet ik je teleurstellen. Deze appel banaan cake is namelijk gewoon een cake die neigt naar een bananenbrood, maar vooral bedoeld is om die zoete honger te stillen. Terwijl ik dit schrijf zit ik midden in de 39ste week van mijn zwangerschap en probeer ik in deze laatste momenten, dagen en/of weken het bakken voort te zetten zolang het gaat. Ik verveel mij anders helemaal, dus zolang de ingrediënten op voorraad zijn ga ik door. Zolang mij dit nog lukt, en het mij ook lukt om het op de foto te zetten en er een artikeltje van te maken, dan komt het op de blog. Deze cake is dan ook echt niet moeilijk om te maken, maar hij moet wel even de oven in voordat je kunt aanvallen. 

Appel banaan cake
INGREDIËNTEN
  • 200 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 225 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 biologische eieren
  • 1 rijpe banaan
  • 1 kleine appel
  • 125 ml melk
  • 250 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1½ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • handje walnoten en/of pecannoten
  • kaneelsuiker
BEREIDING
  1. Vet een cakeblik in met boter en bestrooi met wat bloem, klop het overtollige bloem uit het blik. Verwarm een heteluchtoven voor op 170 °C.
  2. Mix in een grote kom (met een standmixer) de boter en suiker romig. Begin langzaam en voer de snelheid op.
  3. Doe in een kleinere kom de eieren en voeg hier de banaan in stukjes aan toe. Rasp de appel met een grove rasp en voeg dit ook toe aan de eieren.
  4. Voeg de melk als laatste aan deze vochtige ingrediënten toe en roer met een vork goed door. De banaan hoeft niet helemaal geprakt te worden, zolang het geheel maar een beetje vermengd is.
  5. Zet de mixer uit en giet het eimengsel bij de boter en suiker.
  6. Doe het bloem met de bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat in een kom en roer door elkaar.
  7. Voeg het bloemmengsel als laatste aan het beslag toe en mix kort door totdat het laatste restje bloem nog net zichtbaar is. Schraap de zijkanten van de kom schoon met een spatel en roer het beslag nog een keer goed door tot het laatste beetje bloem ook vermengd is.
  8. Doe het cakebeslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Breek de noten in kleine stukjes en verdeel over de cake. Strooi hier nu een laagje kaneelsuiker overheen.
  9. Bak de cake gaar en goudbruin in 60-70 minuten. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.
  10. Laat de cake enkele minuten afkoelen in de vorm en kiep deze vervolgens uit op een rooster om verder te laten afkoelen.

Doordat de banaan niet helemaal is fijn geprakt proef je de banaan en appel nog echt terug in de cake en word je met iedere hap verrast. Houd je niet van noten, dan kun je deze natuurlijk weglaten uit het recept. Ik had er nog liggen en ze moesten op. Persoonlijk vind ik noten altijd wel lekker smaken bij zo’n robuuste cake. Aangezien het iets wegheeft van een bananenbrood is deze appel banaan cake ook lekker met een likje boter erop ‘s ochtends bij de thee of koffie. Prima vervanger van je ontbijtkoek voor een keer 😉

Liefs Lian

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

3 Reacties

  • Ik laat zelf de appel eruit, doe er eene xtra banaan in (zo rijp mogelijk) en doe gehakte walnoten door de bloem heen en hierna dus door het beslag. Erg lekker!
    Goed recept. Gaat elke keer helemaal op bij familie en collega’s!

    Reageer
    • Wat ontzettend leuk om te horen! Het zal ook zeker werken met twee bananen ipv een appel en banaan. Klinkt heerlijk!

      Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Moeder van Zoë (3), getrouwd, online onderneemster, ActiveCampaign-VA, levensgenieter, Amerikareisjunkie én Amerika-reisexpert wanneer er geen pandemie heerst. Ik houd ontzettend van zoute drop. Wie ben jij en waar kan ik je mee helpen?!