Angel food cake van Donna Hay

In het najaar viel er een mega geweldig bakboek op mijn deurmat. Het was het nieuwste bakboek van Donna Hay getiteld Modern Baking. Wat een mega topper is dit boek. Hier staan echt de meest mooie baksels in. De fotografie is van top kwaliteit en dat maakt dat je dit boek dagelijks wilt doorbladeren, puur en alleen om naar de plaatjes te kijken. De recepten liegen er ook niet om: van gezond bakken tot de echte klassiekers met boter, suiker, room en chocolade. Ieder hoofdstuk start met de meeste verrukkelijk baksels, daarna volgen een aantal “snelle” en zeer makkelijke recepten en voor als je gezonder wilt doen sluit ieder hoofdstuk daarmee af. Alles wat je nodig hebt om iets lekkers op tafel te toveren staat in dit 400 pagina’s dik tellende bakboek. Dit boek wil je onder de kerstboom hebben liggen. Ikzelf maakte deze angel food cake naar het recept uit haar boek. 

Ik ben al een aantal jaar in het bezit van een angel food cakevorm, maar stelde het bakken van deze cake steeds weer uit. Tot ik dus Modern Baking ontving en verleid werd door het mooie plaatje. Met de fotografie uit dit boek werd de angel food cake gewoon tot een hoger niveau verheven. Een echte angel food cake dus. Hieronder vind je mijn twist op het recept.

Angel Food Cake
Ingrediënten
  • 12 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 1 tl wijnsteenpoeder
  • 165 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gram bloem
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • mascarponeroom
  • meringue kransjes of schuimpjes
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 160 C heteluchtoven. Zet de speciale angel food cakevorm klaar maar vet deze niet in. Als je er een hebt zonder losse bodem zou je een passend stukje bakpapier op de bodem kunnen leggen voor een garantie dat je cake makkelijk loskomt.
  2. Doe de eiwitten en het wijnsteenpoeder in de kom van je staande mixer en mix op de hoogste stand tot zich zachte pieken vormen.
  3. Voeg geleidelijk de 165 gram suiker en vanille toe terwijl je blijft mixen tot je een dikke, glanzend massa hebt met stijve pieken.
  4. Zeef de bloem en de 110 gram suiker samen boven een kom. Zeef nogmaals en zeef nog een derde keer, maar ditmaal boven de kom met het stijfgeklopte eiwitmengsel. Vouw en/of schep het bloem suiker mengsel er voorzichtig door tot alles vermengd is.
  5. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad.
  6. Bak de taart in 30-35 minuten gaar of tot de randen van de vorm loskomen.
  7. Haal de cake uit de oven en zet de cakevorm omgedraaid (op z’n kop) op een bakrooster en laat volledig afkoelen.
  8. Zodra de angel food cake helemaal is afgekoeld ga je met een boter- of paletmes langs de zijkanten van de vorm en draai je deze opnieuw om zodat de cake loslaat.
  9. Bereid de mascarponeroom volgens het recept (link in ingrediëntenlijst). Snijd de cake doormidden en smeer een laag room op de onderste helft. Verdeel hierover lekker veel verkruimelde meringue en plaats de andere helft er terug op. Smeer de cake volledig af met de resterende mascarponeroom.

Tips

Geen wijnsteenpoeder in huis? Gebruik dan een 1 tl verse citroensap.

Een angel food cakevorm is eigenlijk wel nodig om deze cake te maken. Ze worden gelukkig op verschillende Nederlandse websites aangeboden. Via Bol.com vond ik deze cakevorm met losse bodem, wat echt ideaal is als je het mij vraagt 😉

Modern baking

Het bakboek Modern Baking van Donna Hay kost €35,- en is daarmee aan de prijzige kant. Het is het geld echter meer dan waard als je van de typisch Amerikaanse, Engelse en Australische baksels houdt. Het is niet een boek voor de beginnende bakker, want door de vertaling is de receptuur soms verwarrend en een aantal ingrediënten die nodig zijn voor sommige van haar recepten zijn niet altijd makkelijk te verkrijgen in de Nederlandse supermarkt. Hiervoor zul je naar kookwinkels of online bakshops moeten gaan.

Heb jij al eens een angel food cake gemaakt?

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

5 Reacties

  • welke maat is je vorm? ik heb die van 17,5 cm. maar de link naar bol.com laat er 2 zien

    Reageer
    • Mijn vorm is geen 17,5 cm. Die van mij is niet in Nederland te koop, die heb ik in Amerika gekocht. Ik denk dat de 25 cm maat overeen komt met mijn vorm.

      Reageer
  • De cake is heerlijk , maar in de oven ziet hij er prachtig hoog en vol uit. Maar stort daarna genadeloos in? wat doe ik verkeerd???

    Reageer
    • Heb je deze wel op de kop laten afkoelen, dat moet het “genadeloos” inzakken deels tegengaan. Inzakken zal die sowieso wel een beetje.

      Reageer
      • Nee inderdaad niet op de kop laten afkoelen. Bedankt voor de tip , gaan we proberen want hij was toch heel lekker. Maar het oog wil ook wat?

        Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *