Amerikaanse cakemix maken doe je zo

Zelfgemaakte Amerikaanse cakemix

De eerste paar keren dat ik op vakantie ging naar de Verenigde Staten was het een gewoonte om een paar cakemixen mee naar huis te nemen. Dit waren dan cakemixen van merken zoals Pillsbury of Betty Crocker. Op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt, omdat ik met minder moeite zelf cupcakes kan maken. Daarnaast kan ik de vrijgekomen ruimte in mijn bagage gebruiken voor andere mooie dingen die ik op zo’n reis tegenkom.

IMG_4311
chocolade cupcakes gemaakt van zelfgemaakte Amerikaanse cakemix

Toch is de fascinatie met Amerikaanse cakemixen gebleven en moet ik altijd zo’n pak even in mijn handen houden om te kijken naar die perfecte cake op het plaatje. Bij Jumbo verkopen ze enkele van deze cakemixen, maar de toeslag die wij Nederlanders betalen voor zo’n product is niet iets om vrolijk van te worden en ik word dan ook niet in de verleiding gebracht om deze te kopen.

Op een dag was ik echter aan het googlen en om een of andere reden kwam ik uit bij een recept voor zelfgemaakte Amerikaanse cakemix. Waarom zou je zelf een cakemix willen maken hoor ik jullie vragen? Ik heb er lang over nagedacht en dit is mijn antwoord:

 1. Zo zet je in korte tijd iets op tafel dat zelfgebakken is, want nu heb je je eigen cakemix(en) op voorraad.
 2. Het is het gemak van een cakemix op voorraad hebben, zonder de ongezonde toevoegingen van een in de winkel gekochte cakemix.
 3. Het is een leuk cadeau om te geven en te ontvangen.

De zelfgemaakte cakemix werkt echt en geeft jou de mogelijkheid om te kiezen of je een taart (in het Amerikaans een ‘cake’) of cupcakes wilt bakken. Voor het maken van deze cakemix is het verstandig om een keukenmachine of staafmixer met maalfunctie te hebben. Ik heb zelf een staafmixer van Bosch waar ik ontzettend tevreden over ben en die heeft dus een extra hakmachine erbij, vergelijkbaar met deze.

Alles over meelsoorten
Zelfgemaakte Amerikaanse Cakemix
Ingrediënten
 • 2 1/2 cup bloem, gezeefd
 • 1 1/2 cup fijne kristalsuiker
 • 1 tl zout
 • 1 tl baksoda
 • 1 tl bakpoeder
 • 56 gram ongezouten roomboter, koud en in kleine stukjes gesneden

Geen cups maateenheden in huis? Klik dan hier.

Bereiding
 1. Doe 1 cup bloem, 1/2 cup suiker, zout, baksoda en bakpoeder in een hakmachine met de boter.
 2. Pulseer het mengsel een aantal keer goed door. Blijf doormixen, totdat je een egaal meelmengsel krijgt en de boter volledig is opgenomen. Je mag geen stukjes boter meer hebben. Je zult ook merken dat de consistentie van het meel langzaam verandert.
 3. Schud het meel over in een grote mengkom en voeg de resterende suiker en bloem toe.
 4. Mix het meel een aantal keer door in een keukenmachine met garde of met een handmixer, totdat al het meel dezelfde consistentie heeft.
 5. De cakemix is nu klaar en kan tot 1 maand bewaard worden in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer.

De helft van deze mix is voldoende voor 10 cupcakes of een ronde cake van +/- 20 cm doorsnede. Verdeel het meel om die reden ook door de helft, ik haald er twee keer 2 1/3 cup uit en deed het in een ziplock plastic zak.

Maak met deze cakemix lekkere vanille cupcakes of maak er juist chocolade cupcakes van. Geef de recepten mee, als je deze Amerikaanse cakemix aan iemand cadeau doet!

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

8 Reacties

 • Ik ga dit zeker proberen, maar weet je ook wat je kan gebruiken voor heavy crème?

  Reageer
  • Heavy cream kennen we niet in Nederland, maar het is een room met een hoog vet percentage tussen de 35% en 40%. Probeer dus op dat gebied een vervangend product te vinden.

   Reageer
  • Voor Heavy Cream kun je een derde van de hoeveelheid vervangen door mascarpone . goed doorroeren door je slagroom.

   Reageer
 • Pingback: Zelfgemaakte cakemix: Vanille cupcakes | Cakeje Van Eigen Deeg
 • Pingback: Mijn favorieten: Een goed begin | Cakeje Van Eigen Deeg
 • Pingback: Zelfgemaakte cakemix: chocolade cupcakes | Cakeje Van Eigen Deeg
 • Lijkt me inderdaad handig om altijd wat cakemix op voorraad te hebben!
  Maar hoe ga je uiteindelijk verder, als je cake er van wil gaan maken?

  Reageer
  • Hier op de blog vind je vervolgens recepten voor vanille en chocolade cupcakes met deze mix. Ik heb de links daar nooit van in dit artikel gezet, maar ga ik zeker aanpassen nu. Bedankt voor de reactie!

   Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *