Amerikaanse blauwe bessen pie

IMG_2109

Wie nog nooit American pie heeft gegeten of naar Noord Amerika is geweest … nu is je kans. Deze Amerikaanse blauwe bessen pie is een trip naar the States op zichzelf. Voordat we op vakantie gingen, naar Mallorca niet de VS, kreeg ik een recept doorgestuurd van Nicky met de opmerking dat ik dat maar moest maken. Gelukkig voor hem zat ik volledig in mijn bakmodus en maakte ik deze ‘all American pie’ voor hem. Ik maakte een kleine aanpassing: mijn bloem was na het vele bakken op, maar ik wist uit ervaring dat mijn vervangend product nog steeds erg Amerikaans zou zijn. Het recept maakt gebruikt van een echte pie crust en ik ben ook zeker van plan nog een keer een American pie te maken, want A. ik heb Nicky nog nooit zo blij gezien met één van mijn baksels en B. het was super makkelijk om te maken (compleet verbaasd). 

IMG_2095

Ik vond het wel heel jammer dat ik niet een echte pie vorm heb, dus daar moet ik toch even achteraan gaan. Daarom lijkt mijn Amerikaanse blauwe bessen pie, meer op een Limburgse vlaai. Qua smaak is het echter helemaal Amerikaans. Ik moet wel even bekennen dat ik niet helemaal weg ben van American pies. Het is mij niet zoet genoeg, denk ik. Of gewoon te zout en het deeg vind ik ook niet heel veel smaak hebben. Nu denk je misschien waarom zou ik dit dan maken? Nou, Nicky daarentegen is totaal verliefd op deze pie, dus smaken verschillen. Probeer het recept vooral zelf even uit. Daarentegen vind ik de apple en cherry pies wel gewoon lekker –  ik bestel ze bijna altijd wanneer we weten in zo’n typische American diner-  dus het is vooral de combo met de blauwe bessen dat ik minder vind.

Is er nog iemand overgebleven die de Amerikaanse blauwe bessen pie durft te maken? Haha, sorry als ik jullie afschrik. Het recept dat ik gebruikte is gebaseerd op een zeer oud recept en gemoderniseerd door een Park Ranger – dat is simpel gezegd iemand die officieel werkt voor de National Parks in de Verenigde Staten. Ik denk dat ik het recept binnenkort nog een keer verder ga moderniseren en met andere smaken ga werken, maar voor nu het recept vertaald naar het Nederlands inclusief mijn minimale aanpassingen.

IMG_2068

Amerikaanse blauwe bessen pie
Ingrediënten
 • 1 cup bloem
 • ½ – 1 cup havermoutmeel (havermout fijngemalen en gezeefd)
 • ½ tl zout
 • 115 gr koude ongezouten roomboter, in kleine stukken gesneden
 • 4 el ijskoud water
 • 500 gr bevroren blauwe bessen
 • ¾ cup fijne kristalsuiker
 • ½ el zout
 • 4 el maïzena
 • 1 el of een klont butter
 • 1 losgeklopt ei
 • beetje kristalsuiker
Bereiding
 1. Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht) en vet de taartvorm in met boter.
 2. In een mengkom doe je het bloem, een ½ cup havermoutmeel, zout en de boter. Wrijf met je handen de boter door het meel tot je een grove kruimel hebt. Voeg het water toe en kneed samen tot een samenhangend geheel. Blijft je deeg te nat? Voeg dan beetje bij beetje wat meer van het havermoutmeel toe. Kneed het deeg tot bal en druk een beetje plat.
 3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Draai het deeg steeds een kwartslag om een zo mooi mogelijk rondje te krijgen. De lap deeg mag mooi dun zijn en zorg dat deze groter is dan de doorsnede van de vorm.
 4. Rol het deeg op je deegroller en rol het weer uit over de vorm. Druk voorzicht in de randen, til daarbij steeds de buitenkant op zodat het deeg niet scheurt. Prik met een vork enkele gaatjes in de bodem. Verwijder het overtollige deeg en bedek de taartbodem met plastic folie. Zet voor een half uur in de koelkast om te koelen. (Met het overtollige deeg kun je net als ik extra vormpjes maken die je bij stap 6 weer gebruikt).
 5. In een andere kom doe je de overige ingrediënten, behalve het klontje boter. Roer goed door totdat alle blauwe bessen mooi bedekt zijn.
 6. Haal de taartbodem uit de koelkast en vul met het blauwe bessenmengsel. Druk eventueel de zijkanten iets omlaag als je net als ik een grote quichevorm hebt gebruikt. Verkruimel de eetlepel of klont boter en verdeel over de taart. Optioneel kun je wat vormpjes deeg over je blauwe bessen pie verdelen zoals ik heb gedaan.
 7. Bestrijk het deeg met wat ei en strooi er een beetje kristalsuiker overheen.
 8. Bak je blauwe bessen pie voor 60-70 minuten, tot het deeg mooi goudgeel is van kleur en de vulling aan het koken en ingedikt is.
 9. Haal uit de oven en laat op een taartrooster 1-2 afkoelen zodat de vulling stevig kan worden. Of snijd de pie aan wanneer deze nog warm is. De vulling blijft wel zitten, maar er zal nog wat sap uitlopen.

Serveer de pie altijd met wat slagroom, een bolletje ijs of een klodder andere room. Dan smaakt een pie namelijk het allerlekkerst! Ik ben benieuwd of jullie dit recept gaan uitproberen. Wellicht heb ik wel een paar American pie liefhebbers tussen mijn lezers zitten.

Liefs Lian

Bron recept // National Park Foundation

Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *