Amerikaanse appeltaart

img_7727

Zondagavond bakte ik deze Amerikaanse appeltaart en maandag, bij toeval #nationalpieday in Amerika, proefde ik mijn eerste stukje. Oeh, die was lekker en hoe blij was ik ook met de korst die gelukkig geslaagd was. Het was namelijk de eerste keer dat ik een shortcrust deeg had gemaakt en dat is best spannend. Het maken van het deeg is trouwens niet moeilijk, maar zet de verwarming maar vast een stukje lager als je deze lekkere Amerikaanse appeltaart ook wilt maken.

Ik vind het een makkelijke en smakelijke variant op de Hollandse appeltaart en zou je niet eens willen proeven hoe zo’n American pie nu echt smaakt?

Voor het deeg volgde ik de instructies en het recept op van Smitten Kitchen. Een fijne Amerikaanse foodblog met een duidelijke instructie en, zoals nu blijkt, een goed recept voor een Amerikaans pie-deeg. Omdat ik te weinig roomboter in huis bleek te hebben en ik geen zin had om weer naar de winkel te gaan, verving ik een deel van de boter door margarine. Gelukkig werkte dat prima en omdat ik ‘m zo heb gemaakt heb ik het ook aangepast in het recept van Smitten Kitchen.

Voor de vulling ging ik zelf aan de slag. Het resultaat is een lekkere en makkelijke Amerikaanse appeltaart dat ook goed zal smaken bij jou op tafel.

img_7722

Amerikaanse appeltaart
Ingrediënten
  • 315 gr bloem
  • 175 gr ongezouten roomboter
  • 50 gr margarine
  • 15 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl zout
  • 120 ml ijskoud water (uit de koelkast of in de winter uit de kraan)
Voor de vulling
  • 7 middelgrote appels
  • beetje citroensap
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1-2 tl kaneel
  • snufje zout
  • snufje nootmuskaat
  • 35 gr + 1 el custardpoeder
  • 1 ei, losgeklopt
  • kaneelsuiker

img_7703

Bereiding
  1. Begin met het maken van het deeg. Zorg voor een schoon aanrechtblad en het liefst een koude keuken. Haal de boter en margarine pas op het laatste moment uit de koelkast.
  2. Doe het bloem met de suiker en het zout in een kom en roer door elkaar.
  3. Schep of kiep het bloemmengsel op het aanrechtblad en snijd de koude boter en margarine in blokjes ter grootte van suikerklontjes.
  4. Met twee deegschrapers snijd je de boter door het bloemmengsel heen tot je een vergelijkbare structuur als de linkerfoto hierboven hebt. Boter mag gewoon nog zichtbaar aanwezig zijn in stukjes ter grootte van een erwt.
  5. Maak een bergje van dit deegkruimelmengsel en maak er vervolgens een kuil in. Giet het ijskoude water in de kuil.
  6. Schep nu van buiten uit het deeg in het water. Totdat al het water is opgenomen.
  7. Ga verder met de hand en kneed kort en snel tot een samenhangende deegbal die niet plakt. Boter mag nog steeds zichtbaar zijn. Voeg indien nodig een beetje extra bloem of ijskoud water toe.
  8. Snijd de deegbal in twee gelijke stukken met een deegschraper en wikkel in vershoudfolie (zie rechterfoto).
  9. Leg het deeg minstens 4 uur in de koelkast om te rusten. Ik maakte het deeg vroeg in de middag en bakte mijn Amerikaanse appeltaart ‘s avonds.
  10. Voor de vulling schil je de appels, verwijder je het klokhuis en snijd je de appels in dunne partjes. Doe wat citroensap over de gesneden appels terwijl je de rest van de appels nog bent aan het snijden om het bruin worden van de appels tegen te gaan.
  11. Doe de appeltjes in een grote kom en voeg hier de suiker, kaneel, nootmuskaat en zout aan toe. Voeg ook 35 gram custardpoeder toe voor de binding. Schep alles goed door elkaar. Zet aan de kant.
  12. Rol ondertussen de eerste bal deeg uit tot een ronde lap op een met bloem bestoven werkblad. Gebruik een ronde ovenschaal van +/- 20 cm in doorsnede of een echte Amerikaanse pie vorm van 9 inch. Rol je lap deeg uit tot groter dan de vorm, zodat de zijkanten er ook mee bedekt kunnen worden.
  13. Rol het deeg om je deegrol en rol weer uit boven de ovenschaal. Duw voorzichtig in de randen en laat overhangend deeg zitten.
  14. Strooi nu 1 eetlepel custardpoeder over de bodem van de taart. Schep het appelmengsel in de vorm over de bodem en let op dat je het vrijgekomen vocht van de appels niet toevoegt. Duw de appels tussendoor goed aan.
  15. Rol nu het tweede stuk deeg uit tot een lap die de taart bedekt en een beetje meer. Steek met een koekjesvorm een gat in het midden van het deeg.
  16. Rol ook deze deeglap om je deegroller heen en rol boven de appeltaart weer uit. Het gat moet in het midden zitten.
  17. Vouw nu de onderste overhangende rand over de bovenste rand en draai met je duim naar binen toe. Te veel overhangend deeg? Snijd het dan eerst een beetje weg zodat het dichtvouwen van de rand makkelijker gaat.
  18. Uit eventueel overtollig deeg kun je extra figuurtjes steken waarmee je jouw Amerikaanse appeltaart kunt versieren.
  19. Smeer de bovenkant in met het losgeklopt ei en strooi er wat kaneelsuiker overheen.
  20. Bak de taart gaar in 60 minuten op 190°C in een heteluchtoven met, het liefst, de onderwarmte aan.
  21. Laat de taart afkoelen in de ovenschaal met een schone theedoek over de taart heen. Je kunt de taart kort afgekoeld, maar nog steeds warm al eten.

Het lijkt door de gedetaileerde beschrijving een werkje, maar het deeg voor de appeltaart is juist snel gemaakt omdat het deeg niet door en door gekneed hoeft te worden en de boter zichtbaar moet blijven. Afhankelijk van hoe snel je appels kunt schillen is ook de vulling zo klaar.

Het deeg maak je eenvoudig een dag of avond vantevoren als je in tegensteling tot mij van een net-uit-de-oven appeltaart wilt genieten.

Deze Amerikaanse appeltaart smaakt het lekkerst (opge)warm(d) met een toefje slagroom. Hmm, om je vingers bij af te likken.

Laat me weten als je deze appeltaart hebt geprobeerd door een reactie achter te laten onder dit recept of via Facebook of Instagram. Veel bakplezier gewenst.

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *