Amerika Do’s & Don’ts

Je gaat op vakantie naar Amerika en denkt dat je er helemaal klaar voor bent. Tijdens je reis kom je echter gebruiken, regels en omgangsvormen tegen die je misschien nog niet kent. Met deze Amerika do’s en don’ts zorg ik er echter voor dat jij niet met je mond vol tanden staat en je nog meer van the American Dream kunt genieten. 

De Douane

DO Zorg dat je van tevoren digitaal een ESTA reistoestemming hebt geregeld. Heb je het akkoord dan is dat voldoende, want dit is gekoppeld aan je paspoortnummer. Nieuw paspoort betekent dus ook nieuwe ESTA.

DO Ben je getrouwd, dan ben je een familie en mag je samen naar de vriendelijke manier aan de balie. Vrienden of gewoon verliefd en samenwonende partners moeten zich individueel melden.

DON’T Ga geen grapjes maken bij de douaneambtenaar of selfies in de wachtrij. DO Beantwoord zijn of haar vragen serieus, kort en krachtig. Een lach op je gezicht mag heus wel 😉

DO Wees vriendelijk, beleefd en ga niet in discussie. Zij bepalen namelijk of je wel of niet het land binnenkomt.

Omgangsvormen

DO Beantwoord een “How are you?” met een “Good. How are you?” of een “Good. Thank you.” Dat laatste is de beste keuze als je Engels niet zo goed is of je geen zin hebt in een mogelijk gesprek.

Tip geven is de normaalste zaak van de wereld en voor sommige mensen de belangrijkste vorm van inkomen. DO Reken voor kleine services, zoals iemand die helpt met de koffers bij het hotel of de shuttlebus, $1 dollar per reisgenoot/persoon aan tip.

DO “Thank you” en “You’re welcome” zijn veelgebruikte woorden. DON’T Ook al is je Engels niet zo goed, alleen een “yes” of een “no” klinkt erg onbeleefd.

DO Deuren houd je altijd voor anderen open als ze achter je aan lopen.

Bepaalde Engelse woorden zijn een echte DON’T. Spreek ze dan ook niet in het openbaar uit.

Gameday

De Amerikanen zijn ontzettend nationalistisch en vol trost over hun eigen land. Het respecteren van de vlag is dan ook heel erg belangrijk. DO Als het volkslied wordt ingezet zet je je hoed/pet af en richt je je naar de dichtstbijzijnde Amerikaanse vlag, liefst nog met je rechterhand op je hart.

Een sportwedstrijd is vaak een familie aangelegenheid en hooligans kennen ze dan ook nauwelijks of niet. DON’T Ga dus niet lomp doen en DO maak eens een praatje met je buren.

Het eten en drinken in een stadion is vaak aan de dure kant, maar het maakt de ervaringen wel compleet. DO wees bewust van de prijzen, maar koop wel iets lekkers om tijdens de game van te genieten.

Door de veranderende maatschappij is er ook een steeds striktere tassencontrole. De NFL heeft een zeer specifiek beleid. Je leest het hier. Bij de MLB (baseball) verschilt het per club of stadion. DO Check het beleid voordat je een gameday meemaakt.

In een restaurant

DO Lees altijd de kleine lettertjes op een menukaart, want A. meestal kun je uit 10 soorten sauzen kiezen voor bij je salade of chicken wings en B. heb je vaak de keuze uit verschillende bijgerechten voor bij je hoofdgerecht. DON’T Ga niet panieken als de ober in rap tempo de verschillende keuzes opnoemt omdat jij je er niet bewust van was. En ga al helemaal niet uit angst maar iets roept van “the first one”, ofzo. DO vraag of de ober iets kan adviseren of laat hem de keuzes aanwijzen op de kaart, zodat je de het alsnog kunt lezen.

DO In een table service restaurant geef je 15-20% tip. Voor grote groepen (vaak vanaf 8 man) wordt meestal standaard 20% tip berekend. Bij counter service kun je eventueel je wisselgeld of een dollar in een tip potje stoppen.

DO draag altijd een identiteitsbewijs op zak als je graag een glaasje alcohol lust. DON’T drink and drive!

Overnachten

DO een verzoek tot een andere kamer als je naast de liften, de airco units of de frisdrank automaten bent geplaatst. Nee heb je, ja kun je krijgen. DON’T ga niet schelden of onaangenaam lopen doen. Daar bereik je vaak niets mee.

DO kies ook eens voor een andere vorm van accommodatie zoals een B&B. De gesprekken met de eigenaren en andere reizigers zijn vaak goud waard.

Hiking

Alle do’s en don’ts voor wandelen in Amerika lees je hier.

Verder is het natuurlijk meer dan normaal dat je je houdt aan alle regels en respectvol bent naar anderen toe. Mocht je zelf nog goede tips, do’s of don’ts hebben, deel ze dan hieronder in een reactie. Ik ben er namelijk vast wel een paar vergeten 😉

Liefs Lian

Lian-30-scaled.jpg

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *