8 redenen om NIET met kinderen te reizen (en waarom je het WEL moet doen)

Het Kleine Globetrotter Magazine cover eerste editie

Reizen met kinderen waarom zou je dat jezelf en je kinderen aan doen? Het is een gedachte die nog bij veel mensen op komt, maar gelukkig is er inmiddels een hele beweging van ouders die zich daar niks van aantrekken. Ondanks dat ik mij vooral focus op het reizen door Amerika (met kinderen), ben ik groot voorstander van reizen met kinderen in het algemeen. Daarom deel ik, met een grote knipoog, acht redenen om NIET met kinderen te reizen en waarom je het dus WEL moet doen. Als kers op de taart krijg je een sneak peek van het allereerste Kleine Globetrotter Magazine voor ouders die willen reizen met kinderen, zodat je geen enkel excuus meer kunt verzinnen om er op uit trekken.

1. Je hebt totaal geen vrijheid om te doen wat JIJ wilt

Reizen met kinderen
Vrijheid, blijheid. Handjes in de lucht!

Nee, klopt. Alle vrijheid gaat de deur uit zodra je kinderen hebt. Daarom besluit je dat het beter is om veilig thuis te blijven, zodat je helemaal niet meer gaat ervaren wat het is om vrij te zijn samen met je gezin. Want dat is precies wat reizen doet. Het geeft je juist een gevoel van vrijheid.

Ik ga niet ontkennen dat reizen met kinderen anders is, want het is nou eenmaal anders dan reizen met z’n tweetjes. Maar thuisblijven omwille van je kind, of jezelf beperken in waar je wel of niet heen kunt gaan en wat je gaat doen, is een stuk grotere beroving van je vrijheid dan het daadwerkelijk op reis gaan met je kind. Geloof mij dat er nog meer dan genoeg vrijheid is om te doen wat JIJ wilt en je echt niet drie weken op een camping met zwembad hoeft te staan omdat de kids zich anders niet vermaken. Betrek je kind(eren) bij de activiteiten die jij leuk vindt om te doen op reis en geniet van het samenzijn met je gezin. Als je als ouders geniet, zullen de kinderen meegaan in die vibe. Niets fijner dan het reizen gebruiken om die band te versterken.

2. Het reizen met kinderen is te duur

Snap ik, hoe meer zielen hoe duurder het reizen wordt. Als reizen echter datgene is dat jou blij maakt dan zijn er genoeg manieren om te besparen op andere vlakken in je leven. Kijk naar je maandelijkse uitgave en ga na wat overbodig is of op bespaard kan worden. Dat is meestal best veel. Maak van het reizen een spaardoel waar het hele gezin z’n best voor doet.

Er zijn daarnaast tal van bestemmingen en manieren om te reizen die helemaal niet duur hoeven te zijn. Niemand wordt gelukkig van geld op de bank, wel van herinneringen maken. Toch?

3. Mijn kinderen zijn nog te jong om te reizen

Met een zeven maanden oude Zoë rondreizen door Florida

Als ik één ding al heb mogen leren van het reizen met kinderen, dan is het wel: hoe jonger, hoe beter! Het meest ideaal vond ik uiteindelijk de leeftijd tussen de 12 en 18 maanden, want eigenlijk geen baby meer maar ook nog geen peuter(drama). Dat gezegd hebbende raad ik iedereen aan gewoon zo snel mogelijk te gaan reizen met de kleine zolang de gezondheid het toelaat. Reizen met een paar maanden oude baby is helemaal niet moeilijk. Het enige wat ik je dan meegeef: doe lekker rustig aan.

Oh en als ik je niet kan overtuigen. Check dan dit artikel over Matthijs en Juliette die gewoon alles verkochten en op wereldreis gingen met hun peutermeisje. Ik volg ze zelf al van voor hun vertrek, dus ik kijk enorm uit naar dit artikel in het Kleine Globetrotter Magazine.

op wereldreis met een peuter
Op wereldreis met een peuter. Matthijs en Juliette doen het gewoon.

4. Mijn kinderen kunnen niet lang stilzitten

Vind ik een lastige, want kinderen horen ook geen uren stil te zitten. Maar als je het nooit doet of probeert dan leren ze het ook niet. Bouw het rustig op. Vlieg niet direct naar de andere kant van de wereld, maar begin met een bestemming op een paar uurtjes vliegen en ga dan steeds verder. Hetzelfde geldt voor autorijden. Sowieso hebben wij ervaren dat je het autorijden tijdens de reis zelf kunt opbouwen. Kinderen leren behoorlijk snel. Daarnaast geldt dat hoe jonger ze zijn als je begint met het reizen, hoe makkelijker je kind hierin wordt.

Iets bij voorbaat niet doen omdat je uitgaat van het ergste is een ontzettend belemmerende gedachte. Probeer in zo’n geval niet in problemen te denken, maar in oplossingen.

5. Mijn kinderen zitten al op school en hebben verplichtingen

Hihi, dus eerst zijn ze te jong en nu zijn ze te oud? Oké dit gaat natuurlijk meer over het maken van lange reizen. Lang weg zijn betekent vriendjes en verplichtingen missen. Of juist niet naar school kunnen, want ze zijn leerplichtig en jij wilt een half jaar (of langer) rondreizen. Toch kan het wel! Er bestaat een hele online community van gelijkgestemden waarin je het antwoord op al je vragen kan vinden. Bovendien is dit een onderwerp dat ook veelvuldig terug komt onder de reizende families in het Kleine Globetrotter Magazine.

6. Ze herinneren zich er later toch niets van

reizen met kinderen naar Amerika

Hier kan ik mij dus een beetje boos om maken. Herinneren doen ze misschien niet maar het voedt de ziel, denk ik dan. Daar ben ik meer dan van overtuigd. Bovendien is mijn doel van reizen niet alleen ter vermaak van mijn kind, maar dat wij als ouders er ook gelukkiger van worden. Dat vergeten we soms. Dat wij, de ouders, er ook nog zijn.

7. Een weekendje weg is al een volksverhuizing, laat staan een verre reis…

Minimalistisch reizen is vaak moeilijk met kinderen, maar met goede voorbereiding en weten wat er ter plekke aanwezig is kom je al een heel eind om niet teveel mee te nemen. Laat vooral het mantra: “minder = meer” spreken. Zo heb ik zelf al veelvuldig geschreven over wat mee te nemen voor je baby én zelfs dat kan minder.

Om je helemaal te overtuigen krijg je hieronder een kleine glimp van een persoonlijk reisverhaal over Laura en Erik die met hun kleuter gingen reizen naar Zuid-Afrika. Ook niet geheel onbelangrijk: Laura heeft MS en zat in een rolstoel. Als zij het kunnen, dan kan jij het ook!

reizen met kinderen in een rolstoel
Het volledige artikel vind je in het Kleine Globetrotter Magazine

8. Waar moeten we naartoe reizen met kinderen?

Reizen is heel persoonlijk, wat voor de een als “veilig en kindvriendelijk” wordt gezien is voor de ander het tegenovergestelde. Laat je dus vooral inspireren en ontdek een zee aan bestemmingen om met je kinderen naartoe te reizen. Geen zin om uren op Pinterest rond te snuffelen of allerlei fora langs te gaan? Abonneer je dan op het Kleine Globetrotter Magazine en ontvang iedere kwartaal een berg aan reisinspiratie op je mat. Wie wilt dat nu niet?

Benieuwd naar het magazine? De eerste editie verschijnt in de week voor kerst en is op dit moment alleen verkrijgbaar via deze link voor maar €13,50 voor 2 nummers en €25,00 voor een jaar. Laat een reactie achter onder deze foto op mijn Instagram-account waar ik deze week een abonnement op dit gloedjenieuwe magazine mag weggeven.

kindvriendelijke adresjes in het bos
Alles over kindvriendelijke adresjes in het bos!

En wanneer staat jouw reis met kinderen op de planning?

Liefs Lian

Pin deze foto om dit artikel op te slaan op Pinterest. Dankjewel!

8 redenen om niet met kinderen te reizen en waarom je het wel moet doen.
Lian - dia 1

Van altijd denken dat ik het ‘net niet’ was als blogger tot zelfstandig online onderneemster met een kickass bedrijf. Ik hou van dubbelzoute drop, mijn zwarte Birckenstocks sandalen en Nicci French boeken lezen. Het is mijn doel andere vrouwen te helpen om in hun eigen kracht te staan als moeder, online onderneemster of een mix van allebei!

Alle categorieën

Aanraders

Een reactie

  • Misschien heb je ook beroepen zoals schippers die altijd reizen. Dan zouden wij geen kinderen mogen hebben of ze altijd bij een ander moeten steken

    Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *